Oplichting op Marktplaats met identiteitsfraude verdraaid makkelijk, gaat zo

'Hoe ik me voel? Mijn dochter is opgelicht door een ^&%#(!%^$'. We kappen het hier even af. Maar mensen oplichten met indentiteitsfraude is eigenlijk heel makkelijk: gebruik de identiteit van het ene slachtoffer om het andere zand in de ogen te strooien. Het beste maakt u daarom niet eens foto's van uw identiteitsbewijzen, daarnaast zouden de banken en de politie best iets meer kunnen doen, to put it mildly.  

Kort en goed zijn we op zoek naar de eigenaar van onderstaand bankrekeningnummer. Een onbekende oplichter plaatst advertenties voor kaartjes van Ed Sheeran op sites als Marktplaats. Bij een eerdere transactie werd de tegenpartij gevraagd om een foto van zichzelf, met identiteitsbewijs, ter identificatie mee te sturen. Het betreft dan een zeer fatsoenlijk ogende dame uit het midden van het land die haar rijbewijs toont. Ze betaalt de oplichter voor kaartjes, die natuurlijk ook niet komen. 

Vervolgens gebruikt de oplichter de identiteit van het eerste slachtoffer om vertrouwen te wekken bij andere partijen, in dit geval een argeloos tienermeisje. De laatste vraagt nog om identificatie, zie boven, en daarbij wordt dus de identiteit van het eerste slachtoffer gebruikt. Vervolgens maakt het meisje bijna het complete saldo op haar jongerenrekening over naar de oplichter en merkt ze vervolgens dat ze geen kaartjes krijgt. Contact zoeken met de persoon die bij de identiteitskaart hoort heeft dan geen zin, want dat is ook een oplichtingsslachtoffer. We hebben haar aan de hand van de getoonde identiteitskaart kunnen opsporen. U zult begrijpen dat haar persoonsgegevens niet genoemd of getoond hoeven te worden. 

De oplichter kan namelijk een reeks nieuwe email-accounts aanmaken waar haar naam in voorkomt: de combinatie van een foto en een identiteitskaart zorgen voor voldoende vertrouwen. Om veel emailadressen te krijgen bevatten ze daarom combinaties met bovenmatig veel nummers erin, zoals u hier ziet ('02'). Het vervelende in deze is dat banken vrij makkelijk de identiteit van de echte oplichter en diens katvangers kunnen achterhalen. Immers, alle banken hebben voor elk rekeningnummer een digitale kopie van het identiteitsbewijs. Het is dus vrij makkelijk om dit soort oplichting snel in de kiem te smoren. Waarom ze dat niet doen, daar komen we later op terug. We gaan natuurlijk eerst om commentaar vragen. 

Als u het bankrekeningnummer NL89INGB0747996652 kent, op welke manier dan ook, neemt u dan contact met ons op, onder complete anonimiteit natuurlijk. Voor nu een paar tips:

1) Stuur nóóit een foto van uw identiteitspapieren op;
2) Beter nog, maak er niets eens foto's van;
3) Vermijd contact met emaildressen met een nummer erin;
4) Betaal met creditcard en niet met pin, dat storneert makkelijker:
5) Regel pas na ontvangst de betaling, en anders maar geen deal.