Inderdaad, Jan Soldaat verdient echt geen dr#l (en heeft ook geen spullen)

Een ambtenaar die om meer geld vraagt, dat moeten we niet willen. Normaal gesproken dan. Zoals besproken wordt Defensie uitgeknepen en dat merken de vrouwen en mannen in groen ook in hun beurs. Daarom roeren ze zich. Maar wat verdient een militair eigenlijk?

Het salaris van de militair is afhankelijk van rang en ervaring. Een startende soldaat derde klasse verdient minder dan het wettelijk minimumloon en nauwelijks meer dan een bijstandsuitkering. Voor dat geld zou niemand zijn bed uitkomen, al zit natuurlijk bijna niemand langdurig in deze situatie (opklik voor groot). 

Zelfs een sergeant (die moet iets kunnen en heeft dus een opleiding afgerond) die meerdere jaren werkervaring heeft, verdient nauwelijs meer dan € 2.000. Met zo'n inkomen is het bijna onmogelijk om een gezin van levensonderhoud te voorzien. Ja, horen we u denken, dan kan de partner toch ook werken? Dat is lastig als de sergeant ook op uitzending moet, dan moet de partner de zorg voor de familie alleen dragen. Tijdens de uitzending krijgt de militair wel een bonus maar die kan weer niet worden meegenomen bij de aanvraag van bijvoorbeeld een hypotheek. Je land dienen komt dus neer op in armoede leven. 

Wie een beetje ambitie heeft kan vier-sterrengeneraal worden, dat is de enige manier om boven de € 10.000 per maand uit te komen. Alleen is het leger zo uitgekleed dat er te weinig mensen zijn om deze rang te rechtvaardigen. 

Defensie is recentelijk hard aan het werven, omdat de rangen leeglopen. Misschien wordt het tijd onze militairen eens naar behoren te betalen.