Verdraaid, Mandemakers voldoet aan verwachtingen, kan nog jaartje doorgaan

Daar konden we op wachten: wat is er waar van de verhaal over Mandemakers Groep (DMG), dat een klant mishandelt en best wel ongezond blijkt te zijn? Alles

DMG publiceert letterlijk op de laatste dag dat het mag de jaarcijfers, en dat al jarenlang. Die termijn bedraagt dertien maanden. Als DMG in januari 2017 dus in het nieuws komt, dan hebben we op dat moment enkel cijfers tot 2014. De jaarrekening van 2015 is pas begin februari 2017 voorhanden (was de voorspelling) en inderdaad, dat is vandaag. Dat late deponeren heeft als voordeel dat slecht nieuws zo laat mogelijk gebracht kan worden. Als men te laat is en pas na 13 maanden met de cijfers komt, dan riskeert de ondernemer dat hij bij een faillissement van onbehoorlijk bestuur wordt verdacht. Daarom publiceren bedrijven in de knel altijd precies op de laatste dag de cijfertjens. 

Het idee dat daar iets mee aan de hand zou kunnen zijn krijgen we al na dit topic van de Bucket Boys. Geld verdienen willen we allemaal, maar eigen klanten zo benadelen is op de lange termijn dodelijk voor elk bedrijf. Maar goed, wat is het belang van de reputatie op de lange termijn als die er niet is?

Uit de oude cijfers (rood is een prognose) bleek dat DMG in 2014 een dusdanig slecht resultaat kende, dat het in 2017 voorbij opereren op het tandvlees zou moeten zijn: er is immers geen eigen vermogen meer om nogmaals een verlies van € 25 miljoen te kunnen dragen. En verdraaid, het nieuwe verlies is binnen een marge van tien procent van de voorspelling. Nog zo'n jaar (en 2016 is al voorbij, maar zit nog niet in de boeken) en DMG is technisch failliet. Het is niet anders. Sterkte bij het UWV, welwillende Mandemakers van deze wereld. Ga geen klanten een poot uitdraaien om het onvermijdelijke nog een dagje of wat uit te stellen, maar houd u de eer aan uzelf.