Een wanhoopsoffensief voor het basisinkomen, met Yanis Varoufakis

Ze blijven het maar proberen, de linksgekkies: een basisinkomen. Vanavond is Yanis Varoufakis in Amsterdam, om in Paradiso een speech te geven. De gewezen schatkistbewaarder van Athene zal dan nog maar eens een keer pleiten voor een basisinkomen. We hebben het hier al eens eerder geschreven: doe - het - niet.

Gratis geld bestaat namelijk niet. Het zomaar ter beschikking stellen van geld dat uit de muur getrokken kan worden om binnen die hipsterbubbel van Amsterdam voedsel te kopen, betekent niet dat dat voedsel dan ook door iemand gemaakt wordt. Inkomen is per definitie gelijk aan productie en andersom. Door met geld te schuiven (of het bij te drukken, of door kredietverlening op te voeren, of andere monetaire magie) kan inkomen anders worden verdeeld, ook in plaats en tijd, het wordt op korte termijn alleen nooit groter. Elk initiatief, zoals dit verder leuke filmpje van De Correspondent, faalt dus al in de uitvoering. Geen enkele voorstander van het basisinkomen komt met een berekening, met harde, controleerbare feiten en cijfers. Hier wordt gesteld 'dat de sommetjes bekeken zijn, maar we het vooral als een investering moeten zien'. Veel te vaag. En de experimenten die uitgevoerd worden, betreffen vaak een versimpeling van een reeds toegezegde uitkering, niet echt een representatieve steekproef zeg maar. Daarom: het basisinkomen, vergeet het maar. Armoede verdwijnt door een vergroting van de productie, niet die van de geldhoeveelheid.