PvdA geeft zichzelf een hartverwarmende prijs #Fairkiezingswijzer

Ok, dit is wel heel cynisch gedacht. Maar de PvdA krijgt een mooie prijs, de hoogste ranking in de zogeheten #Fairkiezingswijzer. Dat is een stemwijzer gebaseerd op de mate waarin partijen aan politiek doen die 'fair' is. Lekker subjectief. Het zal toch niet zo zijn dat deze verkiezing uit de partijkas van de PvdA zelf is gefinancierd?

Helaas, dat is het geval. De organisator is de stichting FMS, genoemd naar Max van der Stoel. Het grootste deel van de inkomsten daarvan is afkomstig uit overheidssubsidie, specifiek de Wet Financiering Politieke Partijen. 

Omdat FMS onderdeel is van de PvdA, is de hoogte van de subsidie van FMS afhankelijk van het aantal stemmen van die partij bij de verkiezingen straks. Staat gewoon in het jaarverslag. 

Als de PvdA een verkiezingsnederlaag te verhapstukken krijgt, is het ook gedaan met FMS. Dat laat de stichting kennelijk niet zomaar gebeuren.