Allah u akbar! Parijs staat compleet in de fik door protesten na politiegeweld

Ook zo'n zin in een weekendje Parijs? Voor de romantiek hoeft u het niet meer te doen, het begint steeds meer op survival te lijken.

Sinds een week worden de voorsteden geteisterd door gewelddadige protesten, als reactie op politiegeweld tegen een lokale jongeman.

Hoewel de Franse president François Hollande hem direct bezocht en een onderzoek heeft ingesteld, is de omgeving van het slachtoffer aan het rellen geslagen. Nu is dat in Frankrijk sinds 1792 heel normaal, maar uit deze beelden blijkt dat de politie er geen antwoord op heeft en zelfs op de vlucht slaat. Ook als de agent wordt veroordeeld (het bewijs tegen de hoofddader is wel erg sterk) lijkt het er toch op dat de Franse staat er niet in slaagt om overal het recht te laten zegevieren. 
Meerdere kantoorknuppelachtige expats in Parijs en lezers van 925 maken melding van het geweld. Het viel ons een paar maanden geleden ook al op dat het Frankrijk zoals u het kent niet meer bestaat.Hoewel Frankrijk militair in staat is om Rusland in een paar uur in met een nucleaire holocaust tot as te verzengen, slaagt het Élysée er niet in om letterlijk op een paar kilometer afstand het gezag te laten gelden. Dat is om te huilen voor de francofiel, maar voor verder iedereen is dat toch echt een schokkend precedent. La Grande Nation is voor onze ogen aan het desintegreren, zowel op politiek als economisch vlak: een geopolitiek event van groot belang. We blijven het in de gaten houden, meer kunnen we niet doen.