Waarom Blokker spoedig uit straatbeeld gaat verdwijnen (maar niet getreurd)

'Ga je eens bezighouden met die enorme revolutie in retail in de hoofdstraten van onze binnensteden in plaats van dat je mij gaat lastigvallen', sprak een zekere gekrenkte miljardair begin 2015 terwijl hij zijn gorilla aan het voeren was (no joke). Hij had gelijk, het ene na het andere vertrouwde concept gaat eraan. Bij Blokker is het niet anders, de winkelketen moet nu drastisch het roer omgooien en kennelijk geeft dat onenigheid in de top. 

Blokker heeft last van een schommelend consumentenvertrouwen en de opkomst van online shoppen, dat wisten we al. Maar afgelopen boekjaar ging de keten voorbij een kantelpunt, blijkt uit de laatste jaarrekening. Er moet geld bij om de winkels open te houden, letterlijk. 

De omzet in de winkels daalt al jaren terwijl de online verkopen stijgen, dat is een bekende trend. Vervelend genoeg kan het laatste de schade door het eerste niet opvangen, waardoor Blokker duidelijk een structureel dalende omzet kent. Daar kan een bedrijf mee leren omgaan maar Blokker faalt daarin simpelweg.

De omzet, na aftrek van inkoopkosten en kosten om de winkels te laten draaien, is in 2016 negatief geworden. Dat geldt ook voor de operationele kasstroom, letterlijk het verschil tussen wat er bij de winkels binnenstroom en er weer uitgaat. In 2015 was dit cijfer nog een half miljoen positief, tegen een kwart miljard in 2012. In 2016 was de operationele kasstroom € 42 miljoen negatief. In zo'n situatie is er op een gegeven moment letterlijk geen geld meer in de kas te vinden om bijvoorbeeld de glazenwasser te betalen, laat staan het personeel of de leveranciers van plastic emmers en afgeprijsde flessen schoonmaakmiddelen. 

Tot 2015 trok de aandeelhouder er in de regel net zoveel dividend uit als er aan winst werd gemaakt. Dat kan en dat mag, maar het betekent wel dat het bedrijf geen reserves kan opbouwen voor magere jaren. Nu Blokker verlies aan maken is moeten er daarom dividendbetalingen worden teruggedraaid, die zien we als agiostorting van € 130 miljoen in 2016. Dat betekent letterlijk dat er geld bij moet om de winkels draaiende te houden. 

In de jaren ervoor kon de familie Blokker € 671,5 miljoen aan dividend uit de winkelketen halen, wat een notering in de Quote 500 rechtvaardigt. En die € 130 miljoen kunnen ze dus ook missen. Alleen is het onwaarschijnlijk dat Blokker zo nog langer kan doorgaan, want het familievermogen is op een gegeven moment opgebrand. Het is niet voor te stellen dat de aandeelhouder dit lijdzaam zal afwachten, dus een drastische reorganisatie en/of een complete koerswijziging zal niet lang op zich laten wachten. Deze situatie lijkt erg op die van keukengigant Mandemakers Groep.

Waarschijnlijk zal een substantieel gedeelte van de vestigingen gesloten worden, omdat het teveel geld kost om ze elke dag überhaupt de deuren te laten openen. Dan ontstaat er ruimte voor andere concepten in de binnensteden. Een logistiek bedrijf dat zijn verkooppunten in de lastig te bereiken stadscentra heeft is in het digitale tijdperk dan ook een vernieuwing toe, het is niet anders.