Kraft Heinz doet grootste bod in food ooit: € 130 miljard voor Unilever [met voorkennis]

Had u nou maar aandeeltjes (of moeten we certificaten zeggen?) Unilever gekocht. Een van de grootste corporates van de polder wordt overgenomen door Kraft Heinz. Vooralsnog gaat CEO Paul Polman niet in het bod van € 130 miljard voor de hele club. Linksom of rechtsom hangt er iets in de lucht dus de koers stijgt alvast met tien procent, waardoor de marktwaarde van het Brits-Nederlandse concern op € 12 miljard onder het bod van de Amerikanen terecht komt. 

Tenminste, Amerikanen, het doet vrij Duits aan. Heinz kent u van de ketchup, Kraft maakt producten die in Europa niet worden gegeten zoals vloeibare macaroni-hamburgers. No joke.

Als u water in het zakje heeft gedaan en het in de magnetron heeft opgewarmd ziet het er zo uit. Als Unilever is ingelijfd kan Kraft het label 'made in Europe' op dit soort zakjes plakken. 

Kraft en Heinz zijn recentelijk gefuseerd en de Amerikanen hebben andere boekhoudstandaarden, waardoor de omzetcijfers lastig te vergelijken zijn. Naar balanstotaal zijn de Amerikanen meer dan twee maal zo groot, maar Unilever lijkt winstgevender en is in ieder geval efficiënter gekapitaliseerd. 

In miljoenen euro's, omrekenkoers van vandaag, cijfers Unilever van 2015

De grootaandeelhouders van Heinz Kraft zijn Berkshire van Warren Buffet en de Braziliaanse private equity-club 3G. De laatste wordt bestuurd door Jorge Paulo Lemman (foto), een 77-jarige bankier en ondernemer met Braziliaanse en Zwitserse roots. Hij is niet heel erg bekend, al is hij met een vermogen van bijna $ 30 miljard een van de rijkste mensen op aarde. Hij heeft een interessant leven achter de rug (en voor de boeg natuurlijk) dus over hem maken we nog een apart topic. 

Intussen heeft het er alles van weg dat de overname is uitgelekt, want de vraag naar call opties op het aandeel was vandaag significant hoger dan gisteren. En het nieuws werd vandaag pas bekend gemaakt, dus iemand heeft hier gehandeld op kennis die hij (waarschijnlijk) niet had mogen misbruiken. Dat zal ongetwijfeld een juridisch staartje krijgen. Voor nu: fijne vrijmibo.