'Juncker gaat vertrekken, omdat niemand in zijn ambities meegaat - inclusief Nederland'

Er is binnenkort een nieuw baantje te vergeven: voorzitter van de Europese commissie Jean-Claude Juncker gaat de benen nemen! Met het electorale geweld dat hem dit voorjaar te wachten staat dit voorjaar kan het voor hem alleen maar fout aflopen. Er is volgens de Italiaanse krant La Republica ook nog eens een hoofdrol(letje) weggelegd voor onze eigen MinPres Mark Rutte.

Even een disclaimer van jewelste, want een bron is geen bron maar als een respectabel medium zelf meerdere bronnen heeft, dan is het wel weer goed. Maar volgens dit artikel zit Juncker in een spagaat. Door onder meer Brexit kan niet meer worden ontkend dat de Europese burger steeds minder warm begint te lopen voor het 'project' Europa. Dat is ook een van de redenen waarom de Balkan nu versneld in de EU wordt opgenomen: als er te weinig enthousiasme is, dan importeren we het maar (letterlijke woorden). En als Trump iets murmelt over defensie, dan moet er volgens Guy Verhofstadt meteen maar een EU-leger worden gemaakt.  

Normaal gesproken zijn de Britten én de Nederlanders wat terughoudend bij zoveel integratie, willen de Fransen en de Italianen er juist meer van en buigen de Duitsers meestal voor de wensen van de laatste twee. Het is dus geen toeval dat integratie wat kan versnellen nu de Britten hebben aangegeven te willen vertrekken. Volgens La Republica botert het niet zo tussen Juncker en onze eigen regering. Er is kennelijk een 'White Paper' gelanceerd, door de commissie, over versnelde integratie, dat juist Nederland veel te ambitieus vindt. 

Op 15 maart houdt Nederland verkiezingen, een maand later volgt Frankrijk. Dat de tradionele middenpartijen zo nu en dan een EU-kritisch geluid moeten laten horen is helder, maar in Frankrijk horen we hetzelfde geluid. De kans is vrij groot dat Marine le Pen wint, als we naar alle peilingen van deze maand kijken. En Le Pen wil eigenlijk uit de EU, dat is geen geheim.

Op 8 maart zou er volgens La Republica een gemeenschappelijk idee (dat wil zeggen van de regeringen van de lidstaten en de commissie) moeten worden gepresenteerd, zijnde het genoemde White Paper, waarin wordt uitgelegd hoe de EU nog zou kunnen overleven. Op 27 maart is het 60 jaar geleden dat het verdrag van Rome wordt gevierd in de Italiaanse hoofstad en dan moet het White Paper gepresenteerd worden. En dat gaat dus niet lukken, want er is geen gemeenschappelijk idee. 

En nu dreigt de voorspelling van SP'er Arjan Vliegenthart uit te komen. Meteen doorscrollen naar 7 minuten, het begin over nutsbanken enzovoort is de moeite van het kijken niet waard. Immers, via Cyprus Russisch spaargeld uitlenen aan Griekenland hoort bij nutsbankieren en dat gaat ook niet altijd goed. Maar we horen Verhofstadt op zeer emotionele toon roepen (of schreeuwen eigenlijk) dat populisme erg is en 'leiders' met een visie moeten komen en niet zozeer moeten doen wat het volk wil. In dat geval verliest de politieke elite het volk en valt het hele project uit elkaar, aldus Vliegenthart. Dat heeft 'ie dan toch goed gezien. 

Overigens wordt het vanuit Brussel ontkend, op subtiele wijze.