NOS Journaal verspreidt propaganda van ISIS (voortaan even checken svp)

Er zijn van die dagen dat een mens zich afvraagt waarom er nog zoiets als de NPO bestaat: de filmpjes die ISIS als propaganda verspreidt zijn toch al gratis op het web te vinden. Wie zich bezighoudt met de actualiteit heeft ze dan overdag al gezien, waarna ze diezelfde avond als 'nieuws' worden geprestenteerd, bij het NOS-journaal. Dan hoopt de mens dat de propagandaboodschap eruit is gehaald maar dat lukt niet erg. Let op, heftig topic. Wegklikken kan nu.

Nog even de achtergrond. ISIS slaagde er in 2014 om grote delen van Irak stormenderwijs te veroveren. Daarbij werd ook miljoenenstad Mosul ingenomen, mede door een falend leger van Irak. Het was de bedoeling van ISIS om in ieder geval een van de miljoenensteden Mosul of Aleppo vast te houden, want een beetje kalifaat heeft ook een fatsoenlijke capitool.

De opmars van ISIS is gepaard gegaan met de meest afschuwelijke misdaden, die de organisatie goed documenteert. De onthoofdingen en ontploffingen kunnen vrij verspreid worden via uploadsites die zelf geen content maken, zoals LiveLeak, One News Page maar ook Youtube, zodat de jeugd in het Westen warm gemaakt kan worden voor de Jihad. Let op, dat laatste is hier even belangrijk. Omdat de landmacht van Irak nu versterkt is met hulp van onder meer Nederland, probeert deze de stad te heroveren.

ISIS is in het defensief gedwongen maar blijft glossy filmpjes maken waarbij het M1A1-tanks (van de VS gekregen) opblaast door er met een zelfmoordcommando op in te rijden. U zult begrijpen dat recruteren op deze manier niet erg succesvol is, dus ISIS heeft het zwaar. Een andere truc is materiaal verspreiden waarin onderdrukte burgers kenbaar maken dat ze blij zijn met ISIS en er zelfs voor willen vechten. 

De verspreiders van deze filmpjes zijn AMAQ News en al-Hayat Media, de laatste kent u van de 'Flames of War'-trilogie. Tip: niet zoeken, niet kijken. AMAQ kwam twee maanden geleden met de verbranding van twee gevangen genomen Turkse soldaten. Maar het is duidelijk dat ISIS de laatste weken de emotionele kaart trekt en burgers in beeld brengt, die het slachtoffer zijn van die vreselijke mensen die Mosul willen bevrijden van ISIS (nogmaals, dat zijn de bondgenoten van Nederland). 

AMAQ News plaatste acht uur geleden deze beelden op One News Page. We zien ze vervolgens acht uur later bij het NOS journaal, dat zegt ze van Reuters te hebben gekregen (toch niet tegen betaling?) en het persbureau claimt dat ze 'authentiek' zijn. Dat is nogal lastig om hard te maken als er geen vrije pers op de grond aanwezig is, er is enkel AMAQ en dat wordt er ook nog eens bij verteld. Bij propagandakanalen is het vooral verstandig om te kijken of de informatie wel klopt, want wie propaganda bedrijft heeft altijd een doel voor ogen en dat is niet de vrije nieuwsgaring. 

Het is vanuit ISIS begrijpelijk dat het de eigen vijanden de Zwarte Piet wil toespelen, een kat in het nauw maakt rare sprongen. De kinderen lijken inderdaad gewond maar er zijn veel vragen: wanneer zijn deze beelden gemaakt, waar zijn ze gemaakt (niet in Jemen bijvoorbeeld, of Syrië?), hoe kan Reuters de authenticiteit bevestigen als deze niet de maker en niet eens de verspreider is, hoe weten dat de toedracht juist is (ISIS kan de gebouwen ook zelf hebben opgeblazen, zo gek is die gedachte niet). In dat geval is het leger van Irak de bad guy terwijl we sympathie krijgen voor de strijders uit het filmpje. Dat kan niet de bedoeling zijn. Het bijschrift van AMAQ, bij het filmpje was dan ook:

Children amongst casualties in eastern Mosul air strikes

Duidelijk, Irak is de slechterik in deze, niet ISIS. Het commentaar van de NOS luidt:

Vooral onschuldigen zijn het slachtoffer van de strijd om Mosul

Bij dat laatste kan men nog claimen dat de strijd referaart aan de stijd in het algemeen (dus het conflict in grotere zin, dat al jaren duurt) maar het topic begint juist met de aankondiging dat het over de herovering gaat. En daarbij wordt 'flink geschoten!'.

Goed, de boodschap is helder. Het NOS-Journaal kunnen we beter met een korreltje zout nemen. Verder heeft deze uitzending nog een topic over 'relletjes' in Parijs, waar 'politie en demonstranten elkaar over en weer uitdagen'. Want als u een politie-agent in uw naaste omgeving hebt, dan weet u dat ze dat doen. Demonstraten uitdagen. En dan krijg je relletjes (klikken svp, embeden kan niet). Die verdraaide Iraakse anti-ISIS-strijders en Franse agenten ook. Goed dat we hiervan op de hoogte worden gebracht.