Aap uit de mouw: 50Plus van Henk Krol gaat AOW-uitkering verlagen om '65' te redden

De pensioenplannen van 50Plus-voorman Henk Krol zijn financiële luchtkastelen, dat hebben we u al verteld. De vorige keer hebben we gezien dat het verlagen van de AOW- en pensioenleeftijd alleen mogelijk is als ofwel de jongeren gaan bloeden ofwel als de uitkeringen worden verlaagd. Krol heeft zijn verhaal kloppend gekregen door met de rekenrente te rommelen, maar dat is slechts een boekhoudkundig dingetje. Ook een fonds met een hoge dekkingsgraad kan straks helemaal leeg zijn. En nu geeft 50Plus eigenlijk toe dat een verlaging van de AOW-leeftijd gevolgd moet worden door een verlaging van de uitkering.

Vroeger, toen alles beter was, hadden we nog geen miljoen AOW-gerechtigden. Deze eeuw zal dat cijfer boven de vier miljoen blijven hangen en daarmee komt de betaalbaarheid van deze voorziening onder druk te staan, dat kan niet anders. Daarom hebben we eerder een pleidooi gehouden om het stelsel in zijn huidige vorm (alles op een hoop en we zien wel) af te schaffen en te vervangen door persoonlijke plannen. 50Plus wil zijn kiezers graag behagen en houdt vol dat '65' heilig kan zijn maar van die berekeningen klopt vrij weinig. 

Uit een onderzoek van de Universiteit van Tilburg blijkt dat Nederland straks 7,5 procent van het nationaal inkomen kwijt kan zijn, als de verlaging doorgaat. 50Plus was zo aardig dat onderzoek zelf te delen. Daarin lezen we dat sombere financiële situaties uit kunnen blijven, als de uitkering wordt verlaagd. Het staat er subtiel, maar duidelijk is het wel. Dat 50Plus is dus verstandiger dan we dachten.