Peuro: Nederlands parlement wil unaniem onderzoek naar toekomst euro!

Dit is, zonder meer, groot nieuws. Ons Parlement stemde, op de valreep, vóór een onderzoek naar opties met betrekking tot de toekomst van de euro, uit te voeren door de Raad van State. Het is duidelijk een antwoord op ons initiatief 'Peuro', dat eigenlijk in een parlementaire enquête had moeten resulteren. Die komt er niet, dit onderzoek wel.

Initiatiefnemer Pieter Omtzigt (CDA) had niet gedacht dat de motie unaniem zou worden aangenomen. 'Ik ben blij dat de Raad van State, zonder gebonden te zijn aan de uitkomst, gaat onderzoeken wat de toekomst van ons monetaire stelsel kan zijn. Want ook voor de bedenkers van de euro was het nooit de bedoeling dat de ECB voor duizenden miljarden aan staatsobligaties zou gaan opkopen. Dus, wat nu?'

'Als we doorgaan moet er meer politieke integratie komen, het moge duidelijk zijn dat dat onvermijdelijk is. Zijn er ook andere opties?'

Perfect storm
Kennelijk bestaat bij de voltallige Kamer het besef dat het nodig is om aan contingency planning te doen: wat zijn de mogelijkheden als het straks fout gaat? Deze site heeft zich altijd uitgesproken voor een dergelijk onderzoek en daarom ziet u onze naam ook bij de initiatiefnemers van Peuro staan. Hoewel het belangrijke retrospectieve element van een parlementaire enquête is verworpen (hoe zijn we zo in de problemen geraakt en hoe voorkomen we dat we dezelfde fouten herhalen) kan het toekomstgerichte deel van de vraagstelling fier overeind blijven: wat zou het kosten om de euro op te breken, mocht het inderdaad helemaal fout gaan?

Dat is overigens geen politieke of ideologische wens, maar een constatering. De euro zit nu eenmaal in een diepe crisis en in dergelijke situaties is het verstandig om vooruit te kijken, als voorbereiding op naderend onheil. De meeste insiders die we hebben gesproken (tot het hoogste niveau) maken zich dan ook grote zorgen over de houdbaarheid van de munt. De problematiek is al terug te lezen in de koersen van banken, dat verschijnsel leggen we hier uit aan de hand van een Spaanse bank (en hier een Italiaans voorbeeld). Kort en goed staat de eurozone een perfect storm te wachten en ook grote voorstanders van Europese eenheid (waar zeker veel voor te zeggen is) in de Kamer willen nu een alternatief voor doormodderen formuleren. 

Bovenstaande filmpje gaat over de complete afhankelijkheid van bancaire koersen van politiek en met de nakende overwinning van Le Pen in Frankrijk staat er op het laatste vlak wat te gebeuren. Daarom, wat u ook van de euro vindt, de komende jaren zullen waarschijnlijk zeer turbulent zijn en het is in het belang van het land om ons daarop voor te bereiden. Ondanks alles is het een geruststellende gedachte dat wat men op de Zuidas al een jaar weet, nu wel degelijk tot het Binnenhof begint door te dringen.