Hooguit een tiental economen begrijpt ons monetaire stelsel nog [geldcreatie-topic]

Even iets moeilijks. Volgens de Stiching Ons Geld (nee, dat pluggen we hier niet, zijn we ook kritisch over geweest) mogen we hopen dat er nog een tiental economen te vinden is dat ons monetair stelsel begrijpt. De wereld wordt overspoeld met krediet, dat ontkent niemand. Criticasters van fractional reserve banking worden in de regel op de hak genomen, zo is dat nu eenmaal. Alleen zijn er op dit moment bizar weinig monetair economen, gegeven het belang van betrouwbaar geld. Een macroeconoom kan claimen dat er op een bepaald moment meer of minder uitgegeven moet worden en een journalist kan vraagtekens zetten de waarde van een onderpand, gegeven de leningen die er omheen zijn gebouwd. Maar het verschijnsel 'geld' zelf bestuderen, dat doet niemand. Bijna, dat is.