Nederland meest competitieve land EU - en een minder leuk feit

Om de drie jaar komt de Europese Commissie met een rapportje: hoe zit het nu met het concurrentievermogen in de Europese regio's? Dit jaar komen die van Nederland er inderdaad goed uit.

De Regional Competitiveness Index (RCI) is een statistisch dingetje van de Europese commissie, duidelijk meer ter lering dan vermaak. De RCI per regio bestaat uit een aantal pilaren (hier leest u alles over de methodiek) zoals infrastructuur, onderwijs, innovatie en corruptie.

Hoe beter de score, hoe hoger het nationaal inkomen, dat verband is vrij duidelijk. Dit is dus eigenlijk een prima initiatief van de Europese commissie: deze informatie is zonder meer nuttig en de adviezen opvolgen is onder alle omstandigheden slim. 'Meer Europa' riekt vaak naar onvrijwillige herverdeling maar regio X in Slovenië doet er gewoon zonder meer verstandig aan om de infrastructuur te verbeteren, dat staat als een paal boven water. 

De cijfers van 2016 en ook 2013 en 2010 zijn in het persbericht vol met interessant statistisch materiaal te vinden. De belangrijkste conclusie van het de commisie: hoofsteden doen het duidelijk beter dan het platteland en kijk eens hoe Malta zich heeft weten op te klimmen! Kijkt u eens naar het verschil tussen Parijs en de omringende regio's, bij Bratislava, Madrid en Praag is het niet anders (interactief ding hier, klikken maar). Zonder meteen in het cynische te schieten, is er niet nog iets anders dat een beetje heel erg in het oog springt (hint)?

'...Overall, the 2016 results are in line with those for 2013. Once again, a polycentric pattern can be observed with strong capital and metropolitan areas as the main drivers of competitiveness. Spill over effects can be seen in most of north-western Europe, but this is much less obvious in the EU regions to the east and south. High levels of within-country variation are observed in many cases which are caused by a clearly outperforming capital region compared to the other regions in the country. Compared to the two previous editions, published in 2010 and 2013, Malta and several regions in France, Germany, Sweden, Portugal and the UK improved their score...'