Russische miljardair en telecomboer Mikhail Fridman wil met Vimpelcom beursnotering in Amsterdam

Kennelijk is miljardair Mikhain Fridman weer op goede voet met Justitie in de polder: ING mag voor zijn telecombedrijf Vympelcom een beursnotering aan het Damrak verzorgen. Dat blijkt uit een casual remark die we op pagina vier van het persbericht over de laatste kwartaalcijfers aantreffen.  

Vimpelcom is het geesteskind van ondernemer en bankier Mikhail Fridman, goed voor een miljard of vijftien. Vimpelcom werd er door Justitie van beschuldigt dat het in Uzbekistan licenties had verworven dankzij corruptie, waardoor het vorig jaar een megaschikking van $ 800 miljoen kreeg aangeboden: de helft voor Obama, de helft voor Dijsselbloem. Verder werd hij nog in verband gebracht met de privé-financiën van President Putin maar dat kwam uit dezelfde koker als het hotelverhaal van Trump in Moskou (laten we het zo noemen) dus dat nemen we misschien beter met een korreltje zout. Volgens gelekte documenten zou Fridman Putin elke maand een koffertje met geld komen brengen. 

Vimpelcom heeft op een hoofdkantoor na geen activiteiten in Nederland, de Russische thuismarkt is met afstand de grootste. Het realiseert een kleine € 10 miljard aan omzet per jaar en het verwacht in de nabije toekomst daarvan een veertiende jaarlijks aan dividend te kunnen uitkeren. De grootste aandeelhouder is Russisch ook en een groot gedeelte van de schulden staat bij een Russische staatsbank uit. 

Het gaat daarbij om Sberbank, de grootste bank van Rusland, dat sinds zomer van 2014 op de Europese sanctielijst staat.

Kennelijk kan Sberbank de rentes op bestaande leningen eenzijdig met bijna de helft verhogen, vanwege 'macro-economische omstandigheden'. Kort en goed betekent dat dat Vimpelcom significant meer aan de Russische staatskas mag doneren. Fridman staat erbij en kijkt ernaar, al wordt de maatregel wel teruggedraaid. Kort daarop neemt hij wel een nieuwe woekerlening van Moskou die tot 2018 loopt: kennelijk is hij er soort van akkoord mee, al leent hij in China tegen slechts 5,7 procent. De kans is groot dat Vimpelcom na de beursnoterig meer gebruik gaat maken van Nederlandse rentetarieven (dicht bij nul), dat scheelt een slok op een borrel.