ISIS wordt WasWas, jaarrekening om te huilen (reputatie Leopard-tank ook)

Ondertussen in Syrië en Irak. ISIS wordt van alle kanten in de hoek gedreven, zoveel is duidelijk. Ook een leek (als het om militaire zaken gaat) kan zien dat de terreurclub in een penibele situatie zit en nu de inkomsten ook nog eens dalen zitten de fanatici in een neerwaartse spiraal waar geen uitweg uit te bedenken is. 

Syrië is verdeed tussen het regime (rood), de rebellen (groen), ISIS (zwart) en de Koerden en bondgenoten (geel). ISIS heeft een hoofdstad nodig om een fatsoenlijk kalifaat te kunnen zijn maar dat zit er niet in. Raqqa is de tijdelijke hoofdstad, maar ISIS zou de zetel liever naar Mosul of Aleppo verplaatsen. De eerste stad wordt op dit moment ingenomen door het Iraakse leger. ISIS verspreidt nog wel propaganda die de Nederlandse NPO ongevraagd en met liefde overneemt, maar het mag niet baten. Op Aleppo komen we terug. En nu dreigt zelfs Raqqa door de Koerden ingenomen te worden. 

De Koerdische strijdkrachten genaamd YPG bestaat eigenlijk uit licht bewapende militieleden en ze kunnen zich slechts verdedigen tegen geconcentreerde acties van ISIS. Daarom is een lange frontlinie in het nadeel van de YPG. Nu de laatste kan oprukken langs de noordelijke oever van de Eufraat is dat in het nadeel van ISIS en zoals het er nu uitziet zal het niet lang duren voordat de gevechten de voorsteden van Raqqa zullen bereiken.

De rode vlekken in het Noord-Oosten van Syrië zijn de laatste gebieden die het regime daar nog in handen heeft. Het zou vrij makkelijk moeten zijn om deze ook te overrompelen, maar sinds de Russen een luchtmachtbasis van het regime aldaar gebruiken om ISIS te bestoken zijn dat regime, de Koerden en de Russen feitelijk elkaars bondgenoten. Drie jaar geleden lag de frontlinie ter hoogte van de stad Hassakah die daar ligt. 

Vice maakte daar deze reportage over. Met hulp van de coalitie rondom de Amerikanen en de Russen slagen de Koerden erin ISIS terug de duwen, waarbij de inzet van deze vrouwen onontbeerlijk is.

Het heldhaftige optreden van deze dames op vaak jonge leeftijd staat natuurlijk in schril contrast met de Westerse 'feministen', die met allemaal fake onderzoek meer rechten eisen (maar dat terzijde).

Omdat ISIS nu steeds minder grondgebied controleert, drogen de inkomsten ook op. De omzet komt voornamelijk uit oliehandel, afpersing, belasting en ontvoering. De laatste jaarrekening van ISIS laat een dalende trend in die omzet zien, de gemiddelden van de schatting komen op een daling met de helft uit, sinds 2014. ISIS is nu steeds afhankelijker van belastingen op inwoners in het verorverde gebied en daarmee worden de terroristen steeds meer gehaat. Het gaat voor ISIS zo van kwaad tot erger. De omzet van ISIS bedroeg in 2014 nog bijna $ 1,5 miljard maar dat bedrag is nu dus bijna gehalveerd.

Om het conflict nog wat complexer te maken hebben de Turken zich er ook mee bemoeit. De zeer omvangrijke landmacht is het Noorden binnengetrokken, een actie genaamd Euphrates Shield. Het gaat hierbij om het groene deel in het Noord-Westen, dat het gele gebied in tweeën deelt. Met een bevriende militie wordt er een bufferzone ingesteld, waar vluchtelingen opgevangen kunnen worden. De bufferzone heeft ook als doel Turkije tegen terreur te beschermen, geen overbodige handeling. 

De verliezen voor de Turken, die op papier sterker zijn de alle andere partijen bij elkaar, zijn aanzienlijk. ISIS-terroristen slagen erin de Duitse Leopard 2-tanks van de Turken op te blazen, waarmee het imago dat deze tanks onverwoestbaar zijn ernstig wordt beschadigd.  

De overmacht van de Turken is alleen dusdanig dat het voor ISIS op een uitputtingsslag begint uit te draaien en die kunnen ze niet winnen. Zo is de rare situatie onstaan dat de Turken en het Syrische regime grondgebied controleren dat grenst, zonder dat er gevochten wordt. Nu is Turkije een bondgenoot van de NAVO, die weer tegen het regime van Assad is: de Turken doen dus niet langer wat Washington wil maar lijken het op een akkoordje te hebben gegooid met de Russen, die samenwerken met de Koerden hoewel die weer vijandig tegenover de Turken staan.

Niet zeggen dat het allemaal heel ingewikkeld is, dit is hoe het in elkaar zit.