Amsterdam Trade Bank van Mikhail Fridman is stilletjes in liquidatie lijkt het

Hoe gaat het eigenlijk met Alfa Bank uit Moskou, dat sinds 2014 flink getroffen is door de sancties tegen Rusland? In onze hoofdstad is de Amsterdam Trade Bank (ATB) te vinden, de dochteronderneming van Alfa die minder Nederlands is dan de naam doet vermoeden. De belangrijkste aandeelhouder in Alfa is de markante miljardair Mikhail Fridman, die voor $ 800 miljoen schikte in een telecomschandaal en inmiddels andere financieringsbronnen zoekt. Kennelijk onderzoekt de FBI nu of er sprake is van ongezond veel contact tussen servers van Alfa en Donald Trump, vlak voor de Amerikaanse verkiezingen (de vermeende Russische hacks). Een blik op de laatste jaarrekening van ATB doet vermoeden dat deze club Amsterdam binnenkort wel eens kon verlaten. 

ATB heeft steeds meer moeite om de jaarcijfers te produceren, wat zich uit in een steeds latere publicatiedatum. De moeite zal in de afschrijvingen zitten, want een kleinere bank is makkelijker te becijferen en te controleren. Die afschrijvingen bedragen bijna € 250 miljoen op een rentemarge van € 50 miljoen, dat is inderdaad geen pretje. 

Het jaarverslag meldt dat dit door 'de erg diepe recessie in Rusland' komt maar er is meer. Overigens moet het moederbedrijf in Moskou voor de vijfde keer op rij een agiostorting doen om het eigen vermogen op niveau te houden. Maar naast verliezen lijkt het erop dat de sancties zorgen voor een drastische leegloop van de spaarders. 

De post toevertrouwde middelen neemt alleen ook met dik € 1,2 miljard af. Dat is nogal wat bij een bank met een balanstotaal van € 4 miljard. Deze post betreft spaargeld dat 'Nederlandse', Russische en Oekraïense spaarders stallen. Omdat de tegoeden terugbetaald moeten worden op aanvraag zijn ze onderdeel van de schulden. 

Die daling zit vooral bij de dollartegoeden, blijkt uit het overzicht in welke valuta de toevertrouwde middelen uitstaan:

In vergelijking met 2014 is de complete daling van tegoeden toe te schrijven aan de afname van de dollarklanten. Dan lijkt het erop alsof spaarklanten niet weten hoe hard ze weg moeten rennen. 

Dat wordt bevestigd door de kaspositie die de bank zelf aanhoudt: € 800 miljoen wordt er in contanten aangehouden, precies genoeg om de vrijkomende deposito's in de volgende twaalf maanden op te vangen. Dat is gek, voor een bank. Een bank hoort tegoeden met rente uit te zetten, waarna spaarders een vergoeding kunnen krijgen uit die investeringen. Alleen gaat de bank er kennelijk van uit die spaarklant waar al die moeite in wordt gestoken, toch binnen het jaar de benen gaat nemen. 

Daarom: Alfa Bank (of ATB in Nederland) doet binnen afzienbare tijd een Scheringatje.