'Gefeliciteerd Mark, nu snel dat associatieverdrag met Oekraïne erdoor - groetjes Petro'

Daar konden we op wachten. Nu de VVD de verkiezingen heeft gewonnen kan de integratie van Oekraïne in de Europese Unie afgemaakt worden. De president van dat land laat er geen gras over groeien. 

Waarom hij zo'n haast heeft? Zijn vermogen zit in fiscaal vriendelijke brievenbussen in Nederland. Deze president is ook miljardair, iets wat hij kon worden omdat zijn vader zich tijdens de Sovjet-tijd flink heeft zitten verrijken. Het associatieverdrag met Oekraïne regelt vrij verkeer van kapitaal, ook als dat compleet fout geld is. Dit is het complete overzicht van Porosjenko zijn bv'tjes in buitenlandse belastingparadijzen (opklik voor groot). 

Door in al deze landen te zitten, kan hij gebruik maken van leemtes die in lokale wetten zit. Dat biedt hem de mogelijkheid om veel armer te lijken dan hij in werkelijkheid is, iets waar hij gretig gebruik van maakt. De EU zou namelijk niet staan te trappelen om een land substantiële steun te geven, als het staatshoofd daarvan een van de redenen van die armoede is. Met deze constructie strooit Porosjenko Europese kiezers en politici zand in de ogen. 

Goed. Geachte Heer Rutte, regelt u snel even dat dat verdrag helemaar geratificeerd wordt? Dan slaapt Porosjenko een stuk lekkerder.