Turkije krijgt € 250 miljoen cadeau van Nederland, dus doe nou maar weer lief

Hé Nederlanders, jullie zijn onze vriend niet meer. Weet u het zeker, Meneer Erdogan? Turkije krijgt anders wel mooi € 250 miljoen van die vreselijke Hollanders, als steun om het land toe te kunnen laten treden tot de EU. Een welgemeend teşekkür ederim zou dus beter op zijn plaats zijn. 

Ach, de Turkije-rel. Een inleiding of samenvatting is eigenlijk niet nodig, het kan u allemaal niet ontgaan zijn. Maar de gemoederen lopen zo hoog op dat de Turken zich alvast voorbereiden op een godsdienstoorlog. Tenminste, voor zover dit geen grootspraak is natuurlijk.

Immers, Turkije is meer afhankelijk van Nederland dan andersom. Turkije heeft een aanhoudende negatieve handelsbalans, wat betekent dat er vanuit het buitenland geld bij moet worden gestort, dat kan niet anders. Nederland is de grootste buitenlandse investeerder in Turkije, dat wist u al. Maar er is meer. Turkije moet en zal lid worden van de EU: dat is immers een instituut dat een onbeheersbare uitbreidingsdrang heeft. Landen die erbij willen moeten aan eisen voldoen, te vergelijken met het examen op de middelbare school: wie zakt mag niet door.

Maar door die uitbreidingsdrang neemt de EU het examen niet alleen af, de kandidaat krijgt ook geld om juist aan die voorwaarden te voldoen. De EU financiert zijn eigen groei op deze manier en eigenlijk weet niemand waarom. Deze programma's vallen onder het kopje action van de EU en daar is een potje voor. Omdat Turkije een kandidaat-lidstaat is, worden de fondsen aangemerkt als pre-toetredingssteun.  

In totaal krijgt Turkije € 4.453.900.000 voor de periode van 2014 tot 2020. Dat staat dus los van de zogeheten vluchtelingendeal. Een derde van het geld is geoormerkt als 'voorbereiding op lidmaatschap van de unie', daar is geen woord Spaans bij.

In het eerste jaar kende de EU een budget van € 116 miljard, met kosten voor het laten toetreden van landen (er zijn er meer) van € 1,5 miljard. Nederland draagt € 6,3 miljard bij en is daarmee de op vier na grootste donor. De verdeelsleutel volgt het nationaal inkomen ten opzichte van dat van de hele EU, dus Duitsland draagt het meeste bij (opklik voor groot).

Overigens kan de Europese commissie meer uitgeven dan die donaties, omdat er zelfstandig BTW in de lidstaten geheven kan worden.

Als de kosten van de 'external action' naar rato wordt verdeeld - er is geen reden om iets anders te vermoeden - dan betaalt Nederland bijna € 250 miljoen van het steunpakket voor Turkije. Daarom, Erdogan mag best iets vriendelijker zijn.