ECB weet van gekkigheid niet meer wat te kopen, bijgedrukte geld belandt zelfs in Kremlin

Nog even over dat geld bijdrukken, waar ze in Frankfurt nu hartstikke druk mee zijn. Om inflatie aan te jagen (zegt men) koopt de ECB obligaties van landen op, in de hoop dat de vrijgekomen liquiditeiten de economie aanjagen. Alleen zit er een maximum op de positie die de ECB in een bepaald land mag hebben, dus is de bank overgestapt op het opkopen van obligaties van bedrijven. Dat is een schimmig en vooral risicovol proces. Om onduidelijke redenen heeft de ECB ervoor gekozen schuldpapier van Glencore te kopen, om er maar een te noemen. Dat is niet iets om blij van te worden. Glencore is een grondstoffenhandelaar met een slechte reputatie, de club maakt verlies, door het opkopen van de obligaties daalt de effectieve rente van dat bedrijf wat gunstig is voor de aandeelhouders die toch al miljardair waren en het is onmogelijk om er een vinger achter te krijgen waarom deze Zwitserse multinational wordt voorgetrokken boven het MKB in Nederland. Waar gaat dit stoppen?