ING gaf de Moldavische Maffiabankier gewoon een rekeningetje (nou en?)

In het kader van: 'twee jaar geleden op 925, nu in de papieren krant' even dit berichtje over ING. 

Over het Moldavische Maffiabankieren (MoMaBa) hebben we een hele reeks gemaakt. In dit topic noemen we een paar vennootschappen die boeven gebruiken om enorme bergen geld clandestien te verplaatsten. In OTIV Prime Real Estate bv bijvoorbeeld vinden we aandelen in banken die in Moldavië worden gemist (zo gaat dat met een slimme inbraak, het slachtoffer heeft pas later door dat er iets niet goed is). En sommige banken die meededen krijgen zelfs ontwikkelingshulp (why?).

Een van de kernfiguren bij de genoemde malversaties is Vladimir Plahotniuc, een beetje de Hans Spekman van Moldavië maar dan wat rijker. Een belangrijke bron in dit dossier vertelde ons dat de Nederlandse trustkantoren niet alleen door 'Vladi' worden gebruikt, maar dat hij ook actief heeft megewerkt aan het opzetten van de constructies in Nederland. En uit de jaarrekeningen die bij dat trustkantoor uit het filmpje horen, zien we ook gewoon dat ING de MoMaBa een rekeningetje geeft. Bij de zaak VympelCom deed de bank ook al niet moeilijk

Eigenlijk denken we dat het niet heel veel zin heeft om los te gaan op ING. Met vrij verkeer van kapitaal voor landen die totaal corrupt zijn, krijg je dit een keer. Niet ING is het probleem, nee, de complete blinde vlek die de Nederlandse politiek heeft voor de corruptie in Rusland, Oekraïne en Moldavië. Leuk, die open grenzen zodat vrachtwagens snel komkommertjes weg kunnen brengen maar kijken we ook naar wat ze mee terug nemen? Daar zijn we te naïef voor, dat is het probleem. Immers, Vympelcom mag belastingontwijkfeestjes houden in de Nederlandse ambassade in Kiev de masterminds achter de Moldavische fraude zijn precies de mensen met wie we het associatieverdrag hebben gesloten.