Jeroen Dijsselbloem: 'bier en vrouwen zelf aftikken graag'

Onze MinFin houdt zijn poot stijf. In een interview met een Duitse krant liet hij zich ontvallen dat Zuid-Europa 'geen geld aan bier en vrouwen moet uitgeven en dan om bijstand gaan vragen'. Daar wordt iedereen natuurlijk hartstikke emotioneel van, het is immers 2017. Gevoelens zijn belangrijker dan harde feiten. Wat Europarlementariërs eisten dat hij zijn excuses zou aanbieden (wat koop je daarvoor) maar daar ging hij dus niet in mee.

Dijsselbloem deed de gewraakte uitspraken in een interview met FAZ. We konden erop wachten, want een paar dagen eerder had hij nog gepleit voor een Europees monetair fonds, wat simpelweg neerkomt op directe begrotingssteun voor Zuid-Europese landen. 

Heeft hij een punt? Verkwanselen Zuid-Europeanen hun schaarse middelen inderdaad aan vertier? Ja en nee. Het klopt dat het handelsoverschot van Nederland en Duitsland het Zuid-Europese tekort is. Dus áls ze bier drinken, is dat Heineken (indien ze geen smaak hebben) waardoor tekorten daar economische groei hier is. Dat is de onevenwichtigheid van de euro.  

Aan de andere kant is er sprake van een andere cultuur als het om begrotingsdiscipline gaat. Elk euroland moet zijn begrotingstekort beperken tot drie procent. Nu heeft ook Nederland deze afspraak een paar keer geschonden, door de bankencrisis, dus het is te begrijpen dat het voor Athene niet anders is. Maar de Grieken hebben zich de afgelopen twintig jaar nog nooit aan de regel gehouden terwijl de Finnen hem nog nooit hebben geschonden.

De data haalt u uit Eurostat. Om al die schulden op te vangen heeft de Europese unie de regels aangetrokken, wat betekent dat elk euroland zijn begroting goed moet laten keuren door Brussel. Voor Finland is dat alleen niet echt nodig, zo blijkt. Omdat ze in een enkel jaar er net overheen gingen, krijgen ook de Finnen een aanwijzing van Brussel (de zogeheten excessive deficit procedure), wat begrijpelijkerwijs niet erg goed valt. Kortom, een sneertje, dat moet kunnen.