NRC Handelsblad geeft valse statistieken over Zweeds seksueel geweld (situatie escaleert volledig)

Eigenlijk is dit een financiële website, maar als de redactie van NRC Handelsblad een Henk Krol van epische proporties op een zeer gevoelig onderwerp doet, dan moeten we er wel wat van zeggen. Een journalist van de kwaliteitskrant ging naar Zweden en toonde met statistieken en onderzoek aan dat er geen sprake is van een toename van (seksueel) geweld, het dus om 'angstaanjagende verhalen' verzonnen door 'extreem-rechtse media'. De Zweedse politie geeft alleen hele andere cijfers dan NRC Handelsblad: sinds 2005 is er drie keer zo veel sprake van aanrandingen en verkrachtingen in Zweden. 

In het stuk zit een filmpje dat we niet kunnen embedden. Wilmer Heck ging naar Zweden (al is er letterlijk geen seconde materiaal ter bevestiging daarvan, maar het kan) en ontdekte dat er niet méér sprake is van seksueel geweld in dat land. Als u geen abonnement heeft, dan heeft Geenstijl het filmpje ook. 

Samengevat: sinds de jaren '70 daalt de criminaliteit in Zweden, meer immigratie heeft geen toename veroorzaakt. Het aantal verkrachtingen stijgt wel na 2005, maar dat komt omdat er sindsdien een andere meetmethode gehanteerd wordt. Volgens de krant is het gerapporteerde cijfer overschat. Als hetzelfde slachtoffer meermalen wordt verkracht door dezelfde dader begint de teller steeds opnieuw. Na 2014 is er geen stijging, dus het idee dat er een verband is met de vluchtelingenstroom, is niet te rechtvaardigen. Dat 'extreem-rechtse' media anders berichten is dus fout. 

Dat is een raar verhaal. Ten eerste zou de veranderende meetmethode een stijging in een enkel jaar moeten laten zien, waarna de stelselwijzing geen effect meer heeft. Als er inderdaad geen stijging zou zijn van seksueel geweld, dan zou de lijn na een sterke stijging van 2005 op 2006 vervolgens een lichte daling moeten laten zien die niet wordt beïnvloedt door de vluchtelingencrisis. De vertragende toename gedurende meerdere jaren ná 2005 is niet te verklaren. Kloppen deze cijfers wel, beste NRC-redactie?

Het Zweedse Ministerie van Justitie heeft een agentschap dat misdaad registreert, de Brottsförebyggande rådet - korten we af met Brå. De site maakt gewag van een afwijkende meetmethode ten opzichte van andere landen, dus dat klopt. De Brå geeft deze cijfers:

Wat neerkomt op een verdrievoudiging van seksueel geweld in vijf jaar, bepaald geen opbeurend cijfers. De Brå zegt erover:

'The estimated number of incidents is 482,000, which is significantly more than any other year.'

Het zijn dus geen 'angstaanjagende verhalen', maar dames die met een enorme toename van geweld te maken hebben en hun verhaal bij de politie doen. Door cijfers te faken en het probleem af te doen als verzinsels laat NRC Handelsblad deze slachtoffers in de kou staan; niet valt in te zien waarom een 'kwaliteitskrant' dat zou doen. Kwalijk is het wel want problemen los je niet op door ze ontkrachten met gefingeerde cijfers.