Kamerplantsafari: een uitje langs de foutste trustkantoren van Amsterdam (bustour en 'binnen bij')

We gaan op safari, naar de mooiste kamerplanten die Amsterdam-Zuid rijk is. Lege brievenbusbedrijven zijn op papier miljarden waard maar wie ze bezoekt ziet enkel een tafel met een plant ernaast en zeker geen personeel. De belastingdienst eist van de befaamde brievenbusbedrijven enkel dat ze aan wat simpele 'substance-eisen' voldoen, zoals vier keer per jaar in Nederland vergaderen en een kamerplant neerzettten. Het maakt niet uit of u een Angolese diamantmijn, Amerikaanse supermarktketen, Russische wapenboer of Oekraïense bankier bent, zelfs uw clandenstien verdiende vermogen mag u in het Amsterdamse stallen.

Vervolgens kunt u van fiscale voordelen genieten alsof u uit de polder komt. Nederland heeft zo'n rubberen ruggegraat dat zelfs bedrijven die op de Europese sanctielijst staan, hier mogen zitten. We maken aanstaande vrijdag een rondje langs de mooiste kantoren van de Zuidas en de grachten. Natuurlijk gaan we op de koffie bij de Moldavische Maffiabankier, maar de andere onderdelen houden we even geheim. U stapt om elf uur op in Enschede, waar u in de bus een uitleg krijgt. Om twee uur verlaten we de snelweg en gaan we de Bijlmer in, waar de tour begint. U kunt ook hier aanhaken. Om vijf uur zijn we klaar en gaat de bus terug naar Enschede, maar u kunt natuurlijk ook in Amsterdam blijven. Aanmelden doet u hier, vragen kunt u kwijt in de comments hieronder. 

Aankomende vrijdag starten we met de eerste tour, waar nog kaarten voor te krijgen zijn. Donderdag 20 april gaan we nog een keer, daarna volgen de derde en vierde tour in mei en juni. Er zit wat tijd tussen omdat dit soort bedrijven wel eens verdwijnt wegens conflicten met de FIOD - in het beste geval. Maar met tienduizenden brievenbussen in Amsterdam kunnen we oneindig veel tours samenstellen.