Vijf minuten bommen gooien is een maandbudget voor UNHCR

Lezersvraag. Trump doet bommen gooien in Syrië, op de luchtmachtbasis van Shayrat om precies te zijn. En die bommen hebben 'standoff capability', wat betekent dat er iemand op grote afstand op een knop kan drukken zonder zelf risico te lopen. Ergo, de desbetreffende bommen kosten behoorlijk veel geld. Maar hoeveel? En hoeveel vluchtelingen hadden de VS daarmee kunnen helpen, hoe verhouden die cijfers zich? U vraagt, wij draaien. 

Omdat het regime van Assad een aanval met gifgas zou hebben uitgevoerd op burgers (klinkt weinig logisch, maar goed) neemt President Donald Trump wraak. De actie is vooral symbolisch, op de honderste verjaardag van de deelname van de VS aan de Eerste Wereldoorlog nog wel. 

Betonnen bunker
Tomahawks zijn kruisraketten met een lengte van zes meter en een bom van 1000 pond aan boord. Sommige varianten hebben clusterbommen, atoomwapens worden niet meer met dit soort kruisraketten vervoerd. De topsnelheid ligt ruim onder de duizend kilometer per uur en dat maakt het mogelijk om ze te onderscheppen. Om die reden zal Trump er meteen 60 hebben afgeschoten, dan weet hij zeker dat hij wat raakt. 

Dit soort raketten wordt uit verticale lanceerinrichtingen afgeschoten. Op dit plaatje staan er twee rijen achter en een rij voor opgesteld, het zijn de keurige blokjes die duidelijk zichtbaar zijn. Samen hebben ze een capaciteit van 96 raketten, die waarschijnlijk niet veel schade hebben aangericht. De basis werd ontruimd, omdat de Amerikanen de Russen hebben gewaarschuwd om slachtoffers aan die kant te voorkomen. Volgens de Syrische regering zijn er negen soldaten en zeven burgers omgekomen: niet heel veel met zoveel raketten. Er zouden vijftien straaljagers en/of helikopters zijn geraakt.

Uit het filmpje blijkt al dat dit soort bases betonnen bunkers hebben waar vliegtuigen in bewaard worden. Een Tomahawk is te licht om door dat beton heen te boren, daarom lijkt de impact van de aanval beperkt - los van het politieke aspect. Daarom kunnen we ons afvragen wat het idee hiervan eigenlijk was.

Hoe duur is zo'n raket eigenlijk? De aanschafprijs varieert met de loop der jaren, maar het is redelijk om de vervangingswaarde te pakken. Oude raketten worden tegen de nieuwe prijs afgerekend. 

Een maand hulp
De CFO van het Amerikaanse Ministerie van Defensie (die bestaat) rekent voor dat er 100 nieuwe Tomahawks in het budget van 2017 zijn opgenomen. Die mogen $ 186,9 kosten, wat een stuksprijs betekent van $ 1,87 oftwewel $ 122,2 miljoen voor het vuurwerk van vrijdagochtend.

De Amerikanen geven UNHCR jaarlijks $ 1.493.799.619,00, wat neerkomt op $ 124 miljoen per maand. Dat ligt dicht in de buurt van het prijskaartje van de raketten. Daarom, vijf minuten bommen gooien is een maand lang UNCHR steunen. 

Weet u dat ook weer.