Dijsselbloem legt beslag op € 638.004 aan Oekraïense tegoeden, niks 'honderden miljoenen'

Huh? Een topic over fout Oekraïens geld bij de NPO! Wie had dat gedacht. Onze MinFin Jeroen Dijsselbloem sprak in 2014 monter uit dat hij wat Oekraïense fiscale creatievelingen wel even 'honderden miljoenen afhandig' zou maken. Dat is altijd een onwaarschijnlijk hoog bedrag geweest. Nu moet hij schoorvoetend toegeven dat hij op veel minder geld beslag heeft kunnen leggen. Hoeveel minder, dat zegt hij er niet bij. Doen wij dat toch? € 638.004 at best

De hele uitzending van Nieuwsuur van vandaag, waarin bekend wordt gemaakt dat er nog geen fractie van die 'honderden miljoenen' in beslag is genomen, ziet u hier terug. Een voorproefje staat op Twitter. 

Het vervelende (voor onze MinFin) is dat er in die brievenbussen op papier enorme bedragen staan, maar dat betekent niet dat die posten ook meteen in geld kunnen worden omgezet. Bij de Moldavische Maffiabankier hebben we gezien dat dat er in zo'n brievenbus aandelen zitten in geroofde bedrijven ('financial fixed assets'). Daar wordt dividend op uitgekeerd dat naar de vennootschap in het offshore land wordt overgeboekt, in dit geval Nederland. Dat gaat dan weer naar landen als Panama of Zwitserland maar op enig moment staat er bij zo'n brievenbusconstructie niet zoveel op de rekening bij de Nederlandse bank. 

Die aandelen zouden op de markt verkocht kunnen worden, waarna de desbetreffende overheid de opbrengst (van tientallen miljoenen euro's in dit voorbeeld) had kunnen gebruiken om te investeren in de samenleving. Dat dat niet gebeurt omdat corrupte politici zichzelf verrijken is inderdaad zeer schadelijk voor de desbetreffende staten. Maar een snelle asset freeze door Nederland levert op korte termijn niet meer op dan een tiental duizenden euro's. 

Bij de genoemde bedragen rondom de voormalige President van Oekraïne, Viktor Janoekovitsj, is het niet anders. Nieuwsuur zegt het niet, maar de vennootschap waarover contact is geweest met Justitie is MAKO Holdings uit Den Haag. En daar staat niet meer dan een dikke zes ton op de rekening.

MAKO, een bedrijvenimperium van de verdreven president Janoekovistj, is nogal imposant: onze Oekraïense collega's maakten er dit prachtige overzicht van (opklik voor groot).  

Uit ons eigen handelsregister blijkt dat de statutair directeur deze Zwitser Felix Blitshteyn is, met een trustkantoor dat nu zelf 'en liquidation' is. Dat is Frans, mocht u twijfelen. 

Voor Dijsselbloem is dit dubbel pijnlijk. Niet alleen heeft hij geen grip op de situatie in verband met de enorme complexiteit, het is ook nog eens zo dat het nota bene Nederlands ambassadepersoneel was dat alle betrokken bij elkaar bracht, in het kantoor in Kiev. Dit is de flyer van het desbetreffende fiscale fuifje, dat toch onmogelijk goed kan zijn voor een arm land als Oekraïne.

Nederland helpt actief mee om dat land nog verder het moeras in te duwen en alle ongetwijfeld goede bedoelingen ten spijt heeft deze inmiddels demissionaire MinFin er niets aan kunnen doen om de schade een beetje te herstellen.