Trump: 'ik vernietigde 20 procent Syrische luchtmacht, doe het zo nog een keer'

It's great. Donald Trump heeft flink huisgehouden in Syrië, dat wist u al. Met 60 kruisraketten maakte hij een einde aan een luchtmachtbasis in Syrië. Er stonden wat bommenwerpers uit de Koude Oorlog opgesteld, dat is dus niet zo dramatisch. De geopolitieke impact kan enorm zijn, daarom hebben we het er ook over. Maar wat hebben de Amerikanen daar nou geraakt?

Deze bozig aandoende Sean Spicer, perswoordvoerder van het witte huis, weet het wel. Bij zijn dagelijkse persconferentie kwam hij met dit statement:

As you know, these ships, between the two of them, sent 59 Tomahawk missiles and each of them hit all of their targets, showing America’s power and the military’s accuracy, which is just a small representation of our military’s overall capability and a fraction of what this President will continue to build up the military to be throughout his administration. The sight of people being gassed and blown away by barrel bombs ensures that if we see this kind of action again, we hold open the possibility of future action.

The resulting action of what happened ensured that their fueling operation is gone from this air facility, 20 percent of their fixed-wing aircraft were destroyed and knocked out, and I think by all measures, the world and domestic reaction was highly laudable for the President’s action.

Deze tekst doet een beetje dubbelzinnig aan. Met 'their' kan bedoeld worden wat er op deze basis stond, maar ook het complete arsenaal van de Syriërs. 'Fueling operation' heeft natuurlijk betrekking op deze ene luchtmachtbasis, die twintig procent kan op meerdere manieren geïnterpreteerd worden. 

Dit persbericht van het Amerikaanse Ministerie van Defensie is wel glashelder:

Syrië heeft zo'n 300 vliegtuigen en helikopters over, 200 minder dan sinds de start van de burgeroorlog. Op deze basis stonden bommenwerpers van het type Mig23, waar Assad er nog een kleine 90 van over heeft. Daar zouden er dus 20 van vernield moeten zijn en dat is ook wat de Amerikaanse marine communiceerde. Goed nieuws voor de Russische wapenindustrie: die mag dan nieuwe toestellen leveren. Sowieso is deze branch erg tevreden met de oorlog, het is een prima manier om wapens in een echt conflict te testen en te 'showcasen'. 

Voor Raytheon, de maker van de Amerikaanse kruisraketten geldt hetzelfde. De koers van het aandeel reageerde positief op het nieuws van het bombardement, want ook deze raketten moeten vervangen worden. 

Kennelijk kan het verkeren, in 2017.