Niet! Iemand wil de Moldavische Maffiabankier opblazen (17 verdachten opgepakt)

Ondertussen in dat schattige republiekje direct ten oosten van de Balkan, het nogal corrupte Moldavië.

U kent het van het Moldavisch Maffiabankieren, waarbij aandelen in banken en complete vuilniszakken met zwart geld overgeboekt dankzij schijnconstructies. Handig dat de EU een associatieverdrag heeft gesloten met dit land, waarbij vrij verkeer van kapitaal is geregeld. Een grote hub van fout geld is de Amsterdamse Bloemgracht 45, waar bankier Vladimir Plahotniuc en Vlad Filat kantoor houden. Of hielden, want het gaat niet goed met het duo. Filat zit achter de tralies wegens corruptie en kennelijk probeerde men Plahotniuc op te blazen. De Oekraïense Minister van Buitenlandse Zaken (ook met brievenbus in Nederland) zegt zeventien mensen te hebben opgepakt doe een aanslag aan het beramen waren. 

Het duo Vlad en Vladi is in het nauw gedreven, dat is duidelijk. De venootschappen OTIV Prime en Sovereign Trust (dat zijn 'Nederlandse' bedrijven) zijn opgeheven en de aandelen en het geld zijn overgeboekt naar een ander trustkantoor, dat gewoon een vergunning van DNB heeft gekregen. Welke dat is vertellen we morgen.