Oei! Dat Zilver Wonen Fonds betaalt beleggers toch niet uit eigen inleg? (1)

Het Zilver Wonen Fonds, wie kent het niet. Uit de stal van Sheldon Invest komt een reeks beleggingsproducten die niet allemaal een even groot succes zijn geworden, zullen we maar zeggen. Kijkt u maar

Eerder schreven we dit verhaal over Ben Vos, van de Vos Investment Groep. Daar was de naamgever van een beleggingsfonds met een belegd vermogen van een kwart miljard niet blij mee, dus hadden we het genoegen om met hem te dineren in het Amsterdamse Apollo Hotel. Hij wist ons bijna te overtuigen dat zijn vastgoedtoko legit was. Bijna, want voordat we een nieuw, milder verhaal maar konden overwegen werd de honorair consul van Montegro alweer van zijn bed gelicht door de dames en heren in windjack

Uit dezelfde stal van Sheldon Invest komt het zogeheten Zilver Wonen Fonds. Volgens het praatje van de directeur hierboven worden potentiële beleggingen aan een 'selectie' onderworpen alvorens ze aan de clientèle worden aangeboden. Dat klinkt aardig maar kloppen doet het niet. Een simpele blik in het handelsregister leert dat de directeuren van de bemiddelaar in effecten ook de directeuren en eigenaren van het bedrijf zijn dat de belegging aanbiedt. Het is alsof uw adviseur bij Rabobank u na een 'grondige selectie' adviseert vooral in het vermogen van Rabobank te beleggen. Weinig geloofwaardig. Verder geldt voor alle beleggingen dat ze met veel moeite zo gestructureerd zijn dat toezicht van de AFM ontweken wordt. 

Vergunning aanvragen
Normaal gesproken moet de aanbieder van effecten over een vergunning beschikken, wat logisch klinkt. Om kleine fondsen te ontlasten (het papierwerk regelen om een vergunning aan te vragen kost een ton) zijn er vrijstellingen: boven de € 100.000 wordt de belegger geacht professioneel te zijn en geen bescherming door de AFM nodig te hebben, fondsen met een totale emissie van € 2,5 miljoen of minder worden geacht klein te zijn en ook onder de 100 beleggers hoeft er geen vergunning aangevraagd te worden. Let dus op als de aanbieder van een belegging een zeer aantrekkelijk rendement biedt, maar wel erg veel gebruik maakt van deze ontheffingen.

Overigens kunnen ze ook gestapeld worden. Wilt u bijvoorbeeld € 6 miljoen ophalen maar u heeft een strafblad wegens oplichting, waardoor u geen vergunning krijgt? Knip het fonds in drie gelijke delen van € 2 miljoen elk en u hoeft geen vergunning aan te vragen, simpel door te 'smurfen'.

Goed, een van die aanbiedingen is dus het Zilver Wonen Fonds. Daarbij legt een belegger geld in en krijgt hij 4,5 procent rendement, aan het einde van het jaar uit te keren. Met dat geld koopt Zilver Wonen een afbetaald huis van een oudere bewoner, voor 80 procent van de waarde. Vervolgens kan de eigenaar zijn eigen huis terughuren voor 6 procent van de waarde. Het voordeel voor de koper is dat er meteen een fors bedrag op de plank ligt dat kan worden gebruikt voor vakanties. Het nadeel is het verlies van 20 procent en een forse stijging van de woonlasten, waardoor het huis eigenlijk zichzelf opeet. 

Hieronder treft u het uittreksel van een van die fondsen aan en de jaarrekening van een andere (opklik voor groot). Waarom denkt u dat we bij de kop van dit artikel zijn gekomen? Gaat om drie dingetjes.