Kamervragen over fiscale dealtjes van onze overheid met Rus op sanctielijst

Nog even over die Kamervragen van Groenlinks over Sergey Chemezov, een belangrijk lid van Vladimir Putin zijn entourage. De ex-KGB'er staat op de Europese sanctielijst, wat betekent dat hij Nederland niet in mag. 

Chemezov werd op 12 september 2014 op de Europese sanctielijst geplaatst, juist omdat hij de directeur van Rostec is. Dat bedrijf verkoopt de wapens van alle Russische fabrikenten, ook aan landen die weinig hebben met mensenrechten. Het wrange is dat Rostec profiteert van de oorlog in Syrië: die zou een mooie kans bieden om die wapens 'in een echt conflict' te testen. Sindsdien stromen de orders binnen bij de clusterbommenwinkel. 

Chemezov mag Nederland niet in, een gevolg van op de Europese sanctielijst staan. Dat betekent dat hij ook geen brievenbus in Amsterdam kan hebben, omdat een directeur volgens de Nederlandse regels minimaal vier keer per jaar in dit land een vergadering moet bijwonen. Dat is dus praktisch onmogelijk. Onze regering antwoordde op Kamervragen dat het niet voldoen aan de regels, niet betekent dat er dan ook consequenties zijn voor de overtreder van de regels. Het cryptische antwoord leest u hier:

Nederland sluit met buitenlandse vennootschappen zogeheten Advanced Tax Rulings, oftewel ATR. De Belastingdienst spreekt dan (in het geheim) een af te dragen percentage af met de aanvrager, dat ver beneden het niveau van een Nederlandse belastingplichtige ligt. Het zinnetje 'geen zekerheid vooraf' schoot veel mensen in het verkeerde keelgat, waaronder ook Renske Leijten van de SP. 

Betekent dat zinnetje dat ook een gesanctioneerd persoon een schimmig dealtje mag sluiten, alleen zonder zekerheid vooraf? Of betekent het dat er überhaupt geen zeker te geven is? In ieder geval heeft het er alles van weg dat onze regering dus toch ATR's afsluit met bedrijven en personen die de EU op aanvraag van datzelfde Nederland op die sanctielijst heeft gezet? Daarom, kersverse Kamervragen. Wordt vervolgd.