Linda de Mol heeft behalve teveel kilo's vooral veel miljoenen

Nooit over het gewicht of de leeftijd van een dame praten, dat levert gegarandeerd gedonder op. Het blijft immer 21 en 55, punt uit: verder niet over praten. Dat sprak een wijs man eens maar daar gaan we voor een keer tegenin. 

Linda de Mol wil afvallen, dat is waar nieuwsmedia mee bezig zijn (Korea, boeien). Kennelijk heeft ze teveel kilo's, maar hoe zit het met de miljoenen? Ze heeft twee vennootschappen, een eenmanszaak waar we de cijfers niet van kunnen zien en een bv.

Dit is wat we een gezonde bv noemen, in tegenstelling tot die van de man van Lieke van Lexmond. Om een jaarrekening te analyseren is het niet alleen van belang om naar de omvang van de posten te kijken (en de onderlinge verhoudingen), maar ook waar het zwaartepunt ligt. Een bv kan enorm zijn, maar veel posten bevatten die waarschijnlijk nauwelijks echt vermogen voorstellen. Er staan dan bijvoorbeeld veel vorderingen tegen schulden uit. 

Linda de Mol heeft bijna € 10 miljoen in cash, dat is een harde, zekere post. De financiële vaste activa hebben betrekking op wat beleggingen, waaronder in Talpa. 

De toename van de reserve is het gevolg van ingehouden winst. Kennelijk verdient ze dus meer dan een miljoen per jaar. Schulden en voorzieningen zijn verwaarloosbaar. Wel heeft ze € 1,5 miljoen aan zichzelf uitgeleend, via de bv: dat is op zich niet gek, als ze bijvoorbeeld vastgoed wil kopen. 

De Mol kan heel goed nog bezittingen hebben die ze buiten de bv houdt: een beleggingsrekening, vastgoed dat niet is opgenomen, geld op de privérekening. Op basis van deze cijfers is de minimumschatting van haar vermogen de reserve plus een jaar winst maken, komen we uit op € 25 miljoen. Doet ze lekker.