'Massale immigratie en verzorgingsstaat zijn niet te combineren'

Verdraaid, dat is Ruben Munsterman, de linksginger bekend van 925. Wederom een opbeurend gesprek bij Café Weltschmerz, nu met Jan van de Beek. De wiskundige en cultureel antropoloog komt met wat cijfers over (asiel)migratie die eigenlijk niemand wil horen. Zo is na 15 jaar nog maar een derde op de arbeidsmarkt te bespeuren. De gemiddelde asielmigrant kost Nederland € 250.000 over een heel leven. Let wel, dat zijn gemiddelden. Maar opgeteld maakt dat dus niet uit. Doe de Munsterman: hang die wenkbrauwen voor de ogen en verzucht: 'dat is best heel veel'. Nederland kan beter uit de EU want de kosten van open grenzen zijn niet vol te houden. Ook moeten de bekende vluchtelingenverdragen eraan, dan is Nederland niet langer verplicht om iedereen te laten en kan er een selectie aan de poort worden gemaakt. Let wel, dit is geen wens om vervelend te zijn: de cijfers laten gewoon zien dat we deze kosten nooit blijvend kunnen dragen, het is niet anders.