De inflatie staat op twee procent. En nou?

Het gaat weer goed met de economie in de eurozone! Er mag dus gelachen worden op de persconferentie van Mario Draghi.

Twee kanttekeningen. Een enorme injectie van liquiditeiten heeft een matig herstel tot gevolg gehad. Officieel was het doel om de inflatie op twee procent te krijgen, maar het is een publiek geheim dat het opkoopprogramma een escape bood voor beleggers die zenuwachtig werden van de mogelijkheid van een volgend Zuid-Europees faillissement.

Omdat de inflatie volgens de laatste cijfers de gewenste twee procent bedraagt, zou het opkoopprogramma moeten stoppen. Alleen gebeurt dat niet. Nu is het dus de vraag hoe lang de ECB doorgaat met beleid om een specifiek doel te halen, wetende dat het officiele is behaald. Verder heeft het er alle van weg dat Europese instituten aan creatief boekhouden doen. Zo is Ierland 'uit de crisis gegroeid', waardoor de schulden in relatieve zin verdwijnen. Maar hoe realistisch zijn deze cijfers?


De schuld in absolute termen daalt niet, zo is er sinds 2008 geen jaar geweest waarin de staatsschuld op zijn minst niet toenam. Omdat het wel weer tijd wordt voor conjuncturele neergang is het wachten op een recessie waarbij de rommel van de vorige niet is opgeruimd: daar moet zelfs nog mee begonnen worden. Als de ECB echt optimisch is, dan wordt het opkoopprogramma op zeer korte termijn beëindigd. Actions speak louder than words.