Gaaf land? Voor het eerst sinds WOII plegen Nederlanders oorlogsmisdaden

Nederland is zo'n waanzinnig gaaf land. En als we iemand uit de zestiende eeuw in de teletijdmachine zouden kunnen stoppen, dan waande hij zich nu in Luilekkerland. U moet dus niet zo somberen. Zeker weten?

Vorige week werd deze hoorzitting in de parlementaire assemblé (PACE) van de Raad van Europa (RvE) gehouden. Dat is een instituut dat naast de Europese Unie opereert, daar maken we een apart artikel over. In de RvE zitten alle landen van Europa, ook Rusland en Turkije, alleen Wit-Rusland doet niet mee. Er is geen parlement, maar er is wel een overlegorgaan van vertegenwoordigers van de nationale parlementen en dat is dus PACE.

Bij deze hoorzitting besprak men het grootste wegkijkonderwerp van de afgelopen jaren: de duizenden jonge mannen die zich vanuit het kennelijk niet zo aangeharkte Westen melden om voor ISIS te vechten. Officieel heeft deze terreurclub 27.000 buitenlandse leden, Tunesië is met 6.000 tot 7.000 de hofleverancier. Frankrijk is Europees koploper met een kleine 2.000 en ook Nederland leverde ruim 200 mensen die in Irak en Syrië onvoorstelbare dingen doen. Het verhaal van de Yazidi jongedame is lastig te verstaan, maar de moeite van het aanhoren waard. Niet dat u er niet vrolijk van wordt, maar stelselmatige overtredingen van elk denkbaar mensenrecht, een overheid die niet over een leger of politiemacht beschikt die er iets aan kan doen (want wegbezuinigd) is de aandacht waard. Het verslag van de Nederlandse rapporteur Pieter Omtzigt leest u hier.

Samengevat zet hij in op een Europese actie om deze mensen berecht te krijgen. Dat zou dus nogal verdedigbaar zijn, maar er is meer. Zowel Raqqa als Mosul (het Den Haag en Amsterdam van de Islamitische Staat) staan op het punt te bezwijken onder een beleg. Dan komen deze mensen hoogstwaarschijnlijk weer terug naar Nederland. Electriciteit en warm water zijn immers van die zaken die u pas gaat waarderen als u ze mist, net als kapsalon. En wat doen we dan? 'This fight never ends'.