Vitesse - AZ: € -/- € 13.327.059,00 - +/- € 6.124.000,00

Leuk, voetbal. Morgen is het de dag van de arbeider, dus een katertje is geen halsmisdaad. Hoe verhouden de twee clubs zich eigenlijk in het financiële, in plaats van het sportieve? Samengevat is het een wonder als de mannen van Vitesse het veld nog halen. 

AZ en Vitesse hebben allebei een Quote 500-man als mecenas gehad. Dat is leuk zolang het goed gaat. Beide clubs hadden in respectievelijk Dirk Scheringa van DSB en Maasbert Schouten van AFAB een geldschieter van wie het niet aannemelijk was dat die de kredietcrisis zou overleven. Jaren later is het daarom interessant om de vraag te stellen hoe de clubs zich hebben weten te redden. 

Begroting op orde
Eerst AZ. De club uit Alkmaar heeft na het faillissement van DSB een kwijtschelding gehad van de curatoren ter waarde van € 10 miljoen. Een club lokale ondernemers en fans hebben een stichting kunnen oprichten die de club bezit en aanstuurt en dat gaat best behoorlijk. AZ heeft een begroting van € 42 miljoen en een resultaat van € 6 miljoen. Dat woord 'begroting' zegt alleen niet veel, dat blijkt zo.

AZ heeft een dunne reserve ter grootte van een jaar winst. Als er geen gekke dingen gebeuren, de resultaten blijven stabiel en het bestuur houdt de kosten in de hand, dan ziet de toekomst er voor AZ zonnig uit. In het oosten van het land gaat dat helaas niet op, dat zagen we al aan FC Twente.  

Vage Russen
Vitesse heeft een 'begroting' die een derde is van die van AZ, namelijk € 14,3 miljoen miljoen. Op de een of andere manier slaagt de club uit Arnhem erin om een even groot verlies te maken. Het is dan moeilijk om van een begroting van een specifiek jaar te blijven spreken. Het resultaat (dus verlies in dit geval) wordt opgeteld bij de reserve, zo werkt dat nu eenmaal. Hoe ziet die van Vitesse er dan uit?

Vitesse heeft in zijn bestaan een verlies geleden van opgeteld € 98 miljoen, best een prestatie voor een sportclub. De agioreserve is de pot geld die de vage Russische eigenaren storten, die staat nu op € 125 miljoen. Ten opzichte van vorig jaar is deze met € 6 gestegen, wat betekent dat de Russen bereid zijn dat bedrag elk jaar te storten, zodat Vitesse nog even verder kan. 

Het is de vraag hoe lang ze daarmee door dachten te gaan, maar ook wat ze daar in ruil voor terug hoopten te krijgen. Russische rijken zijn geen mensen die dingen graag om niet doen, wist u als 925-lezer natuurlijk al. Maar AZ verdient het om te winnen, dat is duidelijk. En heeft de beste papieren.