CBS: 'Handelsoverschot zonder wederuitvoer 20 miljard lager' dus dozen schuiven is niet lucratief (1/2)

Een discussie uit de oude doos, die we dankzij het CBS met nieuwe cijfers kunnen voeren. Want dat doen we graag. Europa is heilig, omdat we zoveel komkommers verkopen. En zonder de EU daalt de export, die 70 procent van de economie bedraagt. Nederland verdient dus twee derde in het buitenland. Maar criticasters menen dat we niet zoveel verdienen aan die wederuitvoer van kratten sokken uit China. Hoe zit het nu?

Waarom het CBS om twee uur 's nachts met dit soort cijfers komt? Joost mag het weten. Er zijn cijfers over de Nederlandse export, die bedraagt € 432 miljard per jaar. Helemaal mooi, dat is inderdaad 70 procent van onze economie. Het CBS plaatst twee kanttekeningen. Ten eerste moeten we importeren om die export mogelijk te maken, dus om de bijdrage aan de economie te meten moeten we het saldo pakken.

Verder bestaat de export uit een deel wederexport, letterlijk dozen schuiven: dat voegt weinig toe. Maar er is ook de export van exclusief Nederlandse goederen, die gedeeltelijk met import en gedeeltelijk met goederen van eigen bodem zijn gemaakt. Daar worden we wel rijk van. De cijfers uit de app zien er onhandig uit (opklik voor groot) dus we hebben we grafieken van gemaakt, omdat grafieken maken zo leuk is. De hele tabel bevat import, en vervolgens export uitgesplitst naar regio en soort (dus wederuitvoer of eigen product).

Die opgetelde export is sinds de eeuwwisseling lekker gestegen, zonder meer. In 2014 tikten we een record aan met € 433 miljard, al moet worden gezegd dat het getal de laatste jaren stagneert. 

Het overschot is gelijk aan het verschil tussen de totale export en de import. Dat is al iets minder imposant, maar toch een nette € 52 miljard. Handel met een het buitenland levert ons een kleine 8 procent van het nationaal inkomen op. Dat is een tiende van het cijfer van D66, maar weinig is het niet. Onderaan is het saldo uitvergroot. 

In absolute zin is de export van Nederlandse goederen ook groter dan de wederexport. Volgens het CBS verdient Nederland 11 cent per euro wederexport tegenover 57 cent per op kippen, klompen, grachtentours en marihuana. 

Het grootste deel van de winst zit dus in eigen makelij en niet zozeer het doorvoeren van containers. Die export van eigen producten blijft voor het grootste deel ook in Europa hangen en bedraagt daar € 171 miljard. Dat is helaas wel onder het record van 2011. De sterkste groei zit in Azië, hieronder de geïndexeerde export van Nederlands product per continent. Maar waar doet bovenstaande grafiek u aan denken?