MILF-hunter Macron wordt President van Frankrijk, wil graag geld van Duitsland en Nederland

Dat zat eraan te komen: Emmanuel Macron wint de Franse verkiezingen, maar misschien is het beter om te stellen dat zijn pire cauchemar, tegenstander Marine Le Pen van het Front National, te extreem werd geacht door het gros van de Franse kiezers. 43 procent van zijn kiezers heeft aangegeven op hem te stemmen, teneinde Le Pen te laten verliezen. Goed, het waarom is niet belangrijk, het gaat om de uitslag in een democratie.

Macron is uitgesproken pro-EU en dat zien we al bij zijn lange overwinningsmars: geen Frans volkslied, wel 'ode to joy', het Europese volkslied dat niet zo mag heten. Hij hoopt op het behoud van de open grenzen, vrij ondernemerschap en ziet de oplossing vooral in meer Europese integratie. Dat is vaak het probleem bij euro-enthousiastelingen: wat betekent dat nou, samen meer bereiken? Het klink leuk, maar houdt het concreet in? 

En daar is Marcon heel helder over: landen als Duitsland en Nederland moeten betalen voor de begrotingstekorten van de zwakkere broeders. Wij trekken de beurs, anders geven we extremisten een kans. Grappig genoeg lijkt dat best op ons eurokritische standpunt: de euro en de EU worden voltooid of afgebroken, er bestaat geen middenweg. Een eenheidsmunt vergt een bij de bevolking impopulaire transferunie en Macron is er glashelder in, die moet er gewoon komen. Dat is een keuze en nog een consistente ook.

 Overigens is hij met een 24-jaar oudere vrouw getrouwd, Brigitte Trogneux. Toen hij 14 was, gaf ze hem dramalessen op de middelbare school. Zij was toen 38 en al snel ontstond er een relatie. Trogneux was toen getrouwd en had al drie kinderen, waarvan er een in 1975 is geboren: Macron is van 1977. Zijn ouders hebben nog hun best gedaan om de relatie te verbreken, door hem naar een andere school te sturen. Het mocht niet baten, in 2007 trouwden ze en Macron accepteerde haar kinderen als zijn eigen stiefkinderen. Inderdaad, flauw om in iemands privé te duiken. Toch intrigeert het, een stiefvader die jonger is dan uzelf. Of hoe het voelt om door een veertienjarige liefdesrivaal verslagen te worden, daar is ergens iets niet goed gegaan. Goed, bonne chance, vive La France is dies wat meer zij.