Bezuinigingen: Nederlands leger heeft nog maar zeven kanonnen, kan niet bewegen

Bommen- en granatentopic. Nederland heeft zijn leger wegbezuinigd, daar hebben we het al eens over gehad. Op papier bestaat het wel en de vrouwen en mannen en groen en blauw doen hun uiterste best, maar door het gerichte kaasschaafbeleid is de slagkracht vergelijkbaar met die van Slovenië, een land met twee miljoen inwoners. 

Een van de drie brigades die Nederland nog heeft mocht in Polen lekker knallen, bij een training genaamd Bison Drawsko. Ziet er allemaal indrukwekkend uit maar dat is het niet. Nederland moet twee procent van het nationaal inkomen investeren in defensie, dat is de norm binnen de NAVO.

Daar houdt bijna niemand zich aan, maar dat terzijde. Uit deze historische cijfers die MinFin Dijsselbloem met de Kamer deelde, blijkt dat Nederland eerder op de helft zit. 

De NAVO deelt een cijferreeks waaruit ook blijkt waar het defensiebudget precies aan wordt uitgegeven. Het is verleidelijk om te weinig uit te geven en de andere partners voor de veiligheid te laten betalen, een klassieke tragedy of the commons. Een andere methode is om te bezuinigen en dat vooral op materieel te doen. Op die manier blijft het personeel op papier een leger vormen en mensen met langdurige contracten zijn ook lastig te ontslaan. Door het materieel weg te halen hebben de soldaten vervolgens geen voertuigen of kogels om mee te oefenen maar kan er weer een procentje op de kosten worden bespaard. 

Daarom stelt de NAVO dat een kwart van het budget ook echt aan materiaal wordt uitgegeven, waar ook bijna niemand zich aan houdt. Nederland zit met 14,14% onder het gemiddelde van de NAVO. Bij een oefening zoals Bison Drawski blijkt wordt zichtbaar wat dat voor gevolgen heeft. 

Wandelende schietschijven
Zo bleek dat Nederland slechts zeven operationele howitsers van het type PzH200 heeft, dat zijn kanonnen die zelf kunnen rijden. De rest is stuk of verkocht. Op dit moment heeft Nederland twee straaljagers paraat als er bijvoorbeeld een vliegtuig is gekaapt en we hebben nog achttien tanks. De oefening was bedoeld om 'Putin onze tanden te laten zien' maar dat is waarschijnlijk niet gelukt. Het complete logistieke apparaat van Defensie werd ingezet om die paar voertuigen te verplaatsen, maar ook dat was teveel gevraagd. 

De Amerikanen besteden bijvoorbeeld significante bedragen aan zogeheten sustainment brigades, die andere eenheden in staat stellen om te verplaatsen en te vechten. Op elke vier soldaten is er een logistieke ondersteuner. Omdat Nederland deze taak ook heeft wegbezuinigd hebben de soldaten geen kogels, geen voertuigen, geen ondersteunende vuurkracht en kunnen ze niet bewegen: als ze bijvoorbeeld in een echte oorlog zouden oprukken, worden ze niet bevoorraad en is ons land niet in staat ze met artillerie te ondersteunen. Beter gaat het Nederlandse leger het gevecht maar niet aan, dan blijft het uit de problemen. Dat geldt ook als Nederlandse soldaten aan een vredesmissie deelnemen: gebeurt er onverhoopt iets naars, dan zijn het wandelende schietschijven. 

Met dit soort cijfers is de slagkracht van het Nederlandse leger vergelijkbaar met die van een land als Slovenië, een schattige bergrepubliek met twee miljoen inwoners. Ter vergelijking; Rusland heeft 2.606 van dit soort systemen, naast 1.781 stuks geschut en 1.352 raketwerpers. In een echt conflict heeft Nederland het na een paar seconden al verloren. 

Met op papier achttien howitzers (waarvan er dus zeven het doen) heeft Nederland in theorie net zoveel vuurkracht als Zimbabwe. Dat land heeft alleen ook nog 58 van dit soort raketwerpers, waardoor de landmacht van dit arme land al een maatje te groot is voor ons leger. Het effect van het VVD-beleid van de afgelopen jaren is dat we eigenlijk geen echt leger meer hebben. 

Laten we duimen dat het gezellig blijft in de wereld.