Een Perfecte Storm op komst, toch maar een beetje goud kopen? [adv.]

Nog even over dat pensioen, uw appeltje voor de langdurige dorst. Of u straks uitgekeerd krijgt wat u nu beloofd wordt door de ongetwijfeld welwillende pensioenverzekeraar, valt helaas te bezien. Het is dan ook verstandig om niet op één paard te wedden maar uw opties te overwegen. U kunt enkele alternatieve beleggingen nagaan die de lange termijn kunnen doorstaan, bijvoorbeeld goud kopen voor uw pensioen. Dat is geen luxe maar tegenwoordig noodzaak.

De situatie in 2017
Het heeft alles te maken met wat we hier de Perfecte Storm noemen. Het is dan niet bon ton om te speculeren op een naderende beurscrash, maar realistisch is het wel. Om de ongeveer acht jaar is er sprake van een conjuncturele neergang. Aangezien de kredietcrisis in 2008 begon, met excessieve kredietverlening op vastgoed in de VS, is het wel weer tijd. De grootste crash daarvoor dateert van 2001, toen irrationele verwachtingen voor een ‘tech-bubbel’ zorgden, die wel moest barsten.

De beurshausse die we momenteel meemaken wordt deels veroorzaakt door een aantrekkende economie, maar ook wederom door speculatie. Echter, dit keer is het bovenmatige gedrag niet zozeer door beleggers ingegeven. Ditmaal komt de speculatie uit onverwachte hoek, namelijk excessieve geldcreatie door centrale banken. De Westerse wereld is overladen met schuld. Een schuldencrisis is het onvermijdelijke gevolg.

Goud: soms is de beste aanval een goede verdediging
Omdat er waarschijnlijk een beursmalaise nadert is het wellicht verstandig om uw beleggingen te spreiden - of om dat op zijn minst te overwegen. De standaard verdeling is contanten, aandelen, obligaties en vastgoed. U kunt er ook voor kiezen om een significant deel van uw vermogen in iets tastbaars om te zetten en dat is fysiek goud (een alternatieve belegging). Vroeger werd papiergeld gedekt door goud of zilver maar die tijden zijn voorbij. Er kan onbeperkt geld worden bijgedrukt en dat is precies wat centrale banken nu doen, wat ook de beursstijging van afgelopen jaren verklaart. Dat is ongedekt geld, waar geen goud tegenover staat. Goud kopen is dan de gemakkelijkste remedie, door de historie heen heeft het zijn waarde bewezen.

De goudprijs is sinds 2007 met meer dan 40%gestegen. Na de kredietcrisis- die zijn hoogtepunt in 2008 bereikte- was een jaar later het verschil tussen de hoogste en laagste goudkoers in dollars 50%; dat was slechts voor één jaar. Analisten verwachten voor de toekomst dan ook veel meer van goud wanneer een soortgelijke economisch crisis weer de kop opsteekt. Aangezien u weinig geld kunt verdienen aan sparen en een eventuele toekomstige beurscrash op de loer ligt, is een investering in edelmetaal allerminst onverstandig.