Potverdikkie! Portugese Plofbankier stalde $ 1.141.675.000,00 in Amsterdamse kamerplantfirma

Er is weer nieuws over de PoPlo, oftewel Ricardo Espirito Santo, de Portugese Plofbankier. En 925 had wat beter mogen opletten. Niet alleen is deze casino-uitbater bekend van het snel overboeken van grote sommen geld uit zijn bank, vlak voordat deze instortte door de kredietcrisis: hij heeft jarenlang ruim $ 1 miljard in een Amsterdams kamerplantbedrijf gestald. Waar? Recht tegenover het oude adres van 925, aan de Leidsegracht in Amsterdam, blijkens dit faillissementsverslag van Fort Advocaten. Maar we hadden niks door. 

Met dit investeringsbedrijf beheerde Espirito Santo zijn portefeuille aan Afrikaanse bedrijven. Kennelijk zaten er bijna duizend mensen te werken in een woonhuis op de gracht, het is moeilijk voor te stellen. Door winsten uit Afrikaanse mijnbouw via Nederland naar andere OECD-landen te laten lopen, betaalt de eigenaar nergens belasting. U ziet dat vennootschapsbelasting in deze verder bizarre boekhouding geen factor van betekenis is. 

Dat laatste was dan ook de bedoeling van deze constructie, het zal u niet verbazen. Dankzij offshoreleaks krijgen we nog meer vennootschappen die bij dit intussen failliete vehikel horen:

Tenmiste, failliet: we vinden dezelfde mensen en bedrijven nu op een steenworp afstand van dit bedrijf. We gaan een kijkje nemen en komen bij u terug.