Schokkend: dictator Erdogan gaf zelf bevel om (ook vrouwen) demonstranten stuk te meppen

Erg jammer dat die coup in Turkije niet is gelukt. Waarschijnlijk heeft u de beelden al gezien: een vechtpartij tussen ongewapende demonstranten en het security detail van de Turkse President Recep Erdogan. De beste man was op bezoek bij zijn Amerikaanse evenknie, waarna zijn bodyguards (te herkennen aan zwarte pakken en snor) in gevecht raken met mensen aan de overkant van de straat. 

Nota bene: dit is Amerika. De bodyguards gebruiken dus geweld tegen staatsburgers van een ander land, dat is nogal wat. Het is ook nogal overbodig geweld, want in het begin wordt een vrouw geschopt die reeds bewegingsloos op de grond ligt. Nu zou het nog zo kunnen zijn dat deze vrouw de bodyguards aanviel, waarna deze zich verdedigden en iets teveel geweld pleegden. In bijvoorbeeld Nederland is er dan geen sprake van een strafbare dood, het principe van het zogeheten noodweerexcess (artikel 42 lid 2 van het Wetboek van Strafrecht). Uit deze beelden blijkt dat niet. 

Als we dezelfde beelden vanuit een andere hoek bekijken, dan blijkt dat Erdogan zijn mensen de opdracht geeft om de demonstranten aan te vallen. Er is flink wat politie aanwezig, maar na dertien seconden zien we een van de bodyguards een bevel doorgeven, waarna het legertje mannen in zwarte pakken op twintig seconden zelf de confrontatie opzoeken. Tegen ongewapende burgers van een andere mogendheid, op het grondgebied van de laatste zelf. 

Zoals we eerder schreven krijgt Turkije geld van de EU om lid te worden van de club. Als een land niet aan de voorwaarden voldoet, smijten we net zo lang met geld totdat het land er wel bij kan, dat noemen we op deze site 'Het Euro Evangelie'. Nederland betaalde € 250 miljoen mee. Misschien is dit een mooi moment om te zeggen: Turkije komt nooit bij de EU, want dit land respecteert bepaalde principes niet. Dat scheelt ook nog eens in de portemonnee. Als de EU dat niet zo uitgesproken durft te zeggen, dan is wellicht zinnig om na te denken over wat dit land eigenlijk nog te zoeken heeft.