Moet ik mijn geld in Kronos BV investeren? Wel 8% rente met cacao in Ecuador [investment broker topic]

Lezersvraag. Ik krijg geen rente meer op mijn spaargeld dus ik overweeg alternieve beleggingen zoals onderstaande. Kunt u beter niet doen, hebben we wel eens gezegd. Alternatieve beleggingen (teakhout, Dubai, ver vastgoed, exotische producten etc.) kennen namelijk een structureel hogere rente dan de spaarrekening, wat logisch is. Alleen is de rente die die alternatieve beleggingen aanbieden even hoog als in bijvoorbeeld 2007. Daarmee krijgen we een flight to unsafety. Wat bedoelen we daarmee?

Elk rentepercentage bestaat uit een risicovrije voet met een opslag voor risico. De eerste component is al jaren dalende, mede door (maar zeker niet alleen dankzij) de kunsten van Mario Draghi. Was het in 2007 nog mogelijk om 2,5 procent spaarrente te krijgen, nu ligt die hopelijk net boven het nulpunt. Daardoor lopen meer spaarders weg en stijgt de vraag naar alternatieve beleggingen. Naar nu blijkt vragen die hetzelfde percentage als de Easy Life's en Palm Invest's van tien jaar geleden. Als de risicovrije rente daalde maar de genoemde vergoeding niet, dan kan het niet anders dan dat de huidige alternatieve beleggingen (van bijvoorbeeld nog steeds acht procent) relatief risicovoller zijn. 

Goed. Kronos uit Arnhem geeft obligaties uit van 8 procent, vanaf € 10.000 kunt u meedoen. U ziet de reclames op viral-sites en kennelijk is er flink op ingeschreven door beleggers. Toch kwam de vraag binnen of dit wel een veilige belegging is. Doet u zelf eens een gok, hieronder krijgt u wat documenten. Probeert u zelf eens te kijken welke factoren vertrouwen moeten opwekken en welke juist niet. We beginnen met de advertentie;

De jaarrekening van de uitgevende partij, Kronos BV:

De jaarrekening van het moederbedrijf, Kronos Holding BV:

De beschikbare documenten van het moederbedrijf daarvan: