Kamerplant Tour 3 groot succes * nu admin van Rostec doorspitten *

Het was weer erg gezellig: dik dertig man, veel journalisten en ook nog eens lekker weer. Het blijft toch raar, een Zuidas waarin echte en lege bedrijven elkaar afwisselen. Zoals Rostec, een verlaten kantoor waar geen teken van leven te bekennen is. Zou ook lastig zijn, want de directeur van dit Russische wapenbedrijf staat op aanvraag van Nederland op de Europese sanctielijst. Dat betekent dat deze Sergey Chemezov, een generaal van de KGB en oud-collega van Vladimir Putin Nederland niet in mag reizen. En het gevolg daarvan is weer dat hij geen kamerplantfirma in Nederland mag hebben, want daarvoor moeten hij daadwerkelijk hier vergaderen

Marketingcampagne
Het vervelende aan deze Chemezov is dat hij de oorlogen van Rusland letterlijk als een marketingcampagne gebruikt voor Russische wapens. Een systeem dat tijdens de chaotische situatie in een echt conflict is gestest, zal voor een potentiële koper veel waardevoller zijn. Het Russische MinDef meldt vol trots dat er in het Syrische conflict niet minder dan 162 nieuwe systemen zijn getest, waarvan slechts tien het niet deden. Over burgerdoden rept het bericht niet. In 2008 kwam de Nederlandse journalist Stan Storimans in Georgië om het leven toen hij door een Russische clusterbom werd geraakt, die zonder redelijk militair doel werd afgeworden. Hetzelfde principe dus.

In 2013 zetten we al vraagtekens bij de innige relatie onze regering met dit bedrijf heeft, precies om bovenstaande reden. Niet alleen werkt DSM samen met Rostec om kogelvrije vesten voor het Syrische leger te maken, deze deal werd ook onder toeziend oog van Putin en onze premier getekend. Dat er een jaar later een fiscaal dealtje van kracht is met dit bedrijf zal dus niet vreemd zijn, ook al is het verantwoordelijk voor het leveren van wapens aan strijdkrachten die veel burgerslachtoffers maken, waaronder een Nederlandse journalist. Je moet het maar durven. Let op, dit zijn geen leuke beelden. 

Pas na de rampzalige maand juli 2014 gaat de Kamer vragen stellen. Helaas houdt de regering letterlijk elk antwoord tegen, omdat Chemezov recht heeft op privacy. Bij de eerste behandeling zien we vooral Alexander Pechtold van D66 zich inzetten voor de persoonlijke belangen van deze KGB-meneer, geen idee waarom. 

Aankomende zondag vieren we een jubilieum. De overheid probeert dan al 1.000 dagen met man en macht onder de pet te houden wat wij met Chemezov hebben afgesproken. De relatie met Rusland is de afgelopen jaren sterk verslechterd. Het zal toch niet zo zijn dat we een vies fiscaal dealtje uit het verleden moeten respecteren? Niemand weet wat Putin en Rutte hierboven hebben afgesproken. In dat geval zou Nederland de Europese sancties tegen Rusland breken, als enige Europese staat. Ook de meest recente kamervragen werden niet beantwoord, het is om moedeloos van de worden. Via de juridisch beschaafde weg aan objectieve, relevante journalistieke informatie komen is dus niet mogelijk. Daarom hebben we maar wat adminstratie van deze joint-venture op de Zuidas meegenomen, kijken wat we aantreffen.