ICOVA-centrale rondgedold door private equity, vliegt dan in de fik [brand-in-Amsterdam topic]

Er zijn geen slachtoffers gevallen dus dit mogen we zeggen: was dat even een mooie fik. ICOVA in Amsterdam-Noord staat in brand en dat is in de hele stad zichtbaar. Zit er dan echt overal een financieel verhaal in? Jazeker wel. ICOVA verbrandt afval en houtsnippers om er energie uit te winnen, begrijpelijk dat er sprake is van toegenomen brandgevaar. Maar van wie is dit bedrijf eigenlijk? 

Een simpele blik op de inschrijving (complete concernrelatie ziet u onderaan) van de locatie in het handelsregister leert dat dit bedrijf onderdeel uitmaakt van de Van Gansewinkel Groep. De Van Gansewinkel Groep? Ja, de Van Gansewinkel Groep. Dit bedrijf beschreven we twee jaar geleden, toen deze overnameprooi wat begon te wiebelen. Het particuliere bedrijf Van Gansewinkerd werd in 2008 door het Amerikaanse KKR (komen we op) gefuseerd met AVR uit Rotterdam, een gemeentebedrijf. Beide afvalwerkers werden met geleend geld opgekocht. Wil u meer weten, leescht u dan de conclusie en deel een en deel twee

De oprichter van het eerste bedrijf (drie maal raden hoe hij heet) werd dankzij deze transactie de Quote 500 in gelanceerd. Bij een typische private equity-deal mag de overnameprooi zijn eigen crematie betalen. De nieuwe eigenaar - KKR - stopt het bedrijf vol met schuld, waarna de rente uit de operationele inkomsten wordt betaald. Met de opbrengst van de lening wordt de overname betaald. De resultatenrekening van Van Gansewinkel is vrij stereotype: een winstgevend bedrijf wordt verlieslatend en dat verslechterende resultaat correleert mooi met de financiële lasten. Zonder overname zou het dus een winstgevend bedrijf zijn geweest, maar zonder schuld om de overname te financieren was er ook geen overname geweest, zo gaan die dingen. 

Afgelopen februari werd Van Gansewinkel, de moeder van het immer nog smeulende ICOVA in Amsterdam-Noord, zelf weer gefuseerd met het Britse Shanks Group. De term 'overname' was misschien gepaster, met de transactie was € 432 miljoen gemoeid. Het fusiebedrijf heet nu Renewi en heeft een beursnotering in Londen.

Renewi heeft een omzet van £ 780 miljoen pond, een positieve EBITDA maar toch een negatief resultaat, net als vorig jaar. Het zijn wederom de financieringslasten die het bedrijf de das omdoen. De omzet van het bedrijf met 3.300 mensen komt uit de afvalverwerking van vier landen, namelijk Nederland, België, UK en Canada (in die volgorde).

Dat betekent dat afvalstoffenheffing die u betaalt direct in de zakken van de vorige kopers verdwijnt. Dat zijn de mensen van KKR, de roemruchte club investeerders die in de jaren '80 bijna ten onder ging aan de overname van RJR Nabisco, mooi beschreven in het boek Barbarians at the gate. Destijds was de fusie tussen een zuivelbedrijf en een sigarettenfabrikant de grootste transactie uit de geschiedenis. In het decennium erop moest KKR de wonden likken, maar zoals u aan de mooie rode gloed kunt zien die boven Amsterdam hangt zijn ze weer helemaal back in business. 

KKR staat onder leiding van deze Henry Kravis (de eerste K), een inmiddels 73-jarige Amerikaan met een vermogen van ongeveer $ 5 miljard. Ondertussen is KKR uitgestapt uit deze afvalcombinatie en is Renewi in bezit van de volgende club investeerders, allemaal hedgefunds of PE-partijen die in handen van het personeel zijn. En inderdaad, Kabouter Management uit de VS heeft Nederlandse roots. Samen bezitten ze dik een derde, de rest is free float. 

Waar afval ophalen eerst een saaie aangelegenheid was, is dat het sinds de privatisering niet meer. De directeur verdient dik een miljoen, maar dat kan in potentie het dubbele zijn. Dat is dus ruim boven de Balkenende-norm en dat bij een nutsvoorziening.

Tegenover elke euro eigen vermogen staan er vijf uit aan schuld. En hoewel er verlies wordt gemaakt, keert het bedrijf nog wel dividend uit aan de aandeelhouders. Over belasting zullen we het ook maar niet hebben. 

Goed, uw favoriete redacteur gaat weer aan de maaltijd. Deze foto's zijn immers bij de date gemaakt, moet u weten. Bij deze nog de concernrelaties van de fisaal-vriendelijke coöperatie van kennelijk voor brand vatbare voormalige saaie overheidsbedrijven. 

Fijn weekend nog!