Tom Dumoulin wint Giro d'Italia en verdient zeker € 1 miljoen

Nou, mooi gedaan! En mensen met humor verdienen meer sympathie dan anderen, laten we eerlijk zijn. Tom Dumoulin wint de Giro maar wat is de sporter nu waard?

Het prijzengeld is makkelijk op te zoeken, dat is het probleem niet. De Limburger won € 19.125 voor een zilveren plak bij de Olympische Spelen, vorig jaar twee keer € 11.000 voor een etappe-winst bij de Tour de France, € 25.000 bij de Ronde van Oman, € 17.000 voor deelname aan de Giro naast € 12.000 voor het dragen aan de Roze Trui in dit jaar. Op winst van de editie van 2017 staat een niet misselijke fee van € 205.668. 

Bij elkaar is dat zo'n drie ton. Waarschijnlijk is het meer, omdat van niet al zijn optredens duidelijk is wat hij meepakt. Maar vooral weten we niet precies wat zijn salaris is, uitgaande van sponsoring. Volgens wielersponsor Oleg Tinkov is dit een slechtbetaalde sport, al is het wel duidelijk dat de sporters deelnemen in de winst. Als we de inkomsten voor een team delen door het aantal renners, is een salaris van tonnen per persoon niet vreemd. Het geld zit dus vooral in de marketing en niet zozeer de prijzen. Zet dat van Dumoulin op € 400.000 per jaar, te beginnen bij 24 juni vorig jaar tot minstens het einde van dit jaar en hij pakt dan zes ton, minstens. Veel tijd om het te verkwanselen aan Schnaps und Frauen zal hij niet hebben, maar hier moet nog wel de belasting vanaf. In 2016 en 2017 zal hij dus waarschijnlijk wel een miljoen verdienen, zijn spaarsaldo is beduidend lager. Op een bierviltje: Dumoulin heeft zes ton op de rekening.