Balanstotaal van € 4.185.693.000.000,00: Mario Draghi is de machtigste bankier ooit

Het zijn van die simpele tweets die op zichzelf niet zoveel zeggen, daar op het account van de ECB. Hier wordt toch echt niemand warm van:

Toch zou u dat wel moeten doen. Asset-Backed Securities kent u nog uit de Amerikaanse kredietcrisis en nu zuigt uw ongekozen muntmeester zich ermee vol. Als dat fout gaat, wie mag dan betalen? Juist. Maar waarom doen ze dit?

De ECB heeft een dubieus opkoopprogramma, dat weet u inmiddels. Daarbij ruilt de club uit Frankfurt effecten op de balansen van banken in voor geld dat uit de printer rolt, in de hoop dat het wordt uitgeleend om de economie aan te zwengelen. Die opzet faalt, zagen we vorig jaar al. Alleen groeit de balans van de ECB wel door deze transacties, sinds de start van de euro is de bank vervijfvoudigd.

Tot dit jaar was de Amerikaanse FED de grootste bank naar balanstotaal, maar omdat de ECB met € 80 miljard per maand groeit is Mario Draghi Janet Yellen rechts ingehaald. Dit is de balans van de FED in miljoenen dollars:

Bij een dollarkoers van € 0,8944 is de FED nog wel groter, maar de cijfers van de ECB lopen tot 31 december 2016. Als we het laatste maandbericht pakken, dan is de ECB wel iets groter (en groeiende). Nu groeit het balanstotaal naar de € 4,2 duizend miljard. 

Na de ECB en de FED komen een paar Chinese banken, waar de lokale overheid een controlerend belang in heeft. Dat betekent dat er in het bankwezen geen sprake is van marktwerking, dat is onmogelijk als er zulke machtige politieke spelers zijn. En zulke grote balansen zijn niet zonder risico. We moeten ons ernstig afvragen of alle schuld die we hebben gemaakt wel terug te betalen is. Als de ECB een verlies maakt, wordt dat gedeeld met de lidstaten. Maar die lidstaten hebben niets te zeggen over de bank, dat is zo geregeld bij de oprichting. Daarom kan Draghi ook ons parlement bezoeken zonder een vraag op respectvolle wijze te beantwoorden: hij is het gewoon om aan niemand verantwoording af te leggen. 

Met dit opkoopbeleid voorkomt hij dat de euro scheurt. Het bankwezen is er om geld uit te lenen, ook aan minder kredietwaardige landen in de eurozone. Omdat het functionerende bankwezen dat terecht niet wil, moet het hele bancaire systeem maar op zijn kop worden gezet om de boekhouding van Lissabon tot Limasol wel kloppend te krijgen, een bloedlinke methode die ook iemand als Nout Wellink grote zorgen baart. Waar stopt dit?