VVD Amsterdam: 'Geen woning? Gooi maar een matras in uw keuken, wij willen meer vluchtelingen'

Denk je alles gehad te hebben, komt de VVD weer eens met een bizar standpunt. Amsterdam barst uit zijn voegen, mede door een enorme toestroom van toeristen die woningen gebruiken als illegale hotels. Verder is door monetair geëxperimenteer de rente nogal laag, waardoor huizen onbetaalbaar worden. Een woning waar op fatsoenlijke leeftijd aan een gezin gebouwd kan worden is voor de middenklasse niet meer beschikbaar. VVD'er Eric van den Burg heeft een mooie oplossing: ga in de keuken slapen. No joke.

De beste man is wethouder zorg en hij maakt zich zorgen om het gebrek aan sociale cohesie. Helemaal prima. Alleen vindt hij het ook prima dat de stad nóg harder gaat groeien, terwijl het Rijk verbiedt dat Amsterdam het omringende landbouwgebied gedeeltelijk mag annexeren. Zo krijgen we dus een gevaarlijke vastgoedbubbel en een stad zonder middenklasse. Een leraar of een boekhouder kan het niet meer betalen en die verlaten de stad, die straks enkel nog bevolkt wordt door serveersters en expats. Dat ís geen samenleving. 

Geen keuken
Nu is Van den Burg ook verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening, een pijnpunt in de hoofstad. Hoe dacht hij dan met de woningnood om te gaan? Simpel. Maak van de keuken een extra slaapkamer. Zijn hele speech tijdens het seminar De Staat van de Stad leest u hierrrr

Hoe kunnen we Amsterdam een thuis laten zijn voor iedereen die Amsterdammer wil zijn?

Moeten we uitwijken naar de ommelanden?

Een nieuwe en grotere ring aanleggen?

Zorgen dat we kunnen blijven bouwen?

Of moeten we kijken naar een andere manier van leven?

Steeds meer mensen hebben geen auto, maar delen een auto.

Jonge high-potentials willen niet altijd een keuken, want ze eten van en naar kantoor.

Of vinden het gezellig een appartement te delen.

Hoe we de stad ook gaan vormgeven: het Amsterdam van mijn jeugd komt niet meer terug.

Er komt dus geen werkbare oplossing. Ook wil de VVD onbeperkt veel vluchtelingen opnemen. Mensen helpen, daar zijn we natuurlijk niet tegen. Maar de meest logische oplossing voor de drukte zou zijn: bijbouwen, en wel aan de randen van de stad waar nu een paar schattige koeien grazen. Dat tempert de excessieve vraag naar woningen en daarmee het speculatieve aspect van de vastgoedbubbel die nu zichtbaar wordt in de stad. Die gaat een keer knappen en hoe groter hij is, hoe meer pijn het zal doen. Zolang dat niet mogelijk is, moet de stad de groei temperen en mensen niet veroordelen tot het slapen in de keuken. De VVD heeft dus dezelfde standpunten als GroenLinks, alleen is die partij tenminste consistent.