Nederlandse regering, sluit gewoon géén vage fiscale dealtjes met mensen op de sanctielijst!

Een Russische verkoper van clusterbommen met duizenden Syrische burgerdoden (en een Nederlandse journalist) tot gevolg alsmede BUK-raketten. Een Moldavisch maffiagebeuren dat meer zwart geld uit dat land trekt dan de economie groot is. Een Oekraïense president die hier zijn roofgeld stalt en toch de Nederlandse belastingbetaler om ontwikkelingshulp durft te vragen. Een omkoping in Oezbekistan door partijen gelieerd aan de 'Amsterdam Trade Bank' die de arme lokale bevolking een dure telecomlicentie afhandig maken. De Portugese Plofbankier, die wederom de Nederlandse belastingbetaler laat bloeden voor zijn bank maar hier een Angolese diamantmijn van $ 1.141.675.000,00 stalde, recht tegenover de 925-redactie op de gracht. Een Amerikaanse supermarktketen die hier geen enkele fysieke aanwezigheid heeft, op een hoofdkantoor na en daardoor fiscaal Nederlander is. Een Saudische koning die scholen en ziekenhuizen in Jemen platgooit, zodat er weer tienduidenzen kinderen aan cholera en ondervoeding sterven. Een Filipijns mijnbouwbedrijf dat verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van tientallen milieubeschermers. Een Rus die zijn rivaal in vier stukken in de bosjes naast de landingsbaan van Moscow International dumpte en het onderstel bouwt voor de tanks van Assad. De dochter van de Angolese president die het nodig vond om een zak geld ter grootte van een paar keer de Nederlandse ontwikkelingshulp weg te maken. De lijst is lang. Iedereen die geld verdient met onwelriekende zaakjes, is toch nog welkom in Nederland belastingparadijs. 

Er zijn mensen die uw favoriete redacteur een 'gek, een complottheoreticus' noemen, eentje die ook nog eens niet 'fatsoenlijk' is. 

Kamerplantbedrijf
Prima. Maar als er dan kamervragen worden gesteld over een topic alhier, dan zouden we verwachten dat de MinFin de beweringen meteen van tafel veegt, als het toch gekke complottheoriën zijn. Maar dat doet hij niet, hij heeft 'meer tijd' nodig om een antwoord te kunnen formuleren. Het gaat hier om het bedrijf Rostec, waarvan de directeur op de Europese sanctielijst staat maar die toch een Nederlands brievenbusbedrijf (mét kamerplant!) mag hebben. Wat is dan de impact van de Europese sanctielijst? 

De Nederlandse wet is vooral gericht op het beschermen van de privacy van de belastingontwijker en sanctie-ontloper. In het filmpje hierboven zien we ook dat Alexander Pechtold van D66 zijn uiterste best doet om de privacy van Sergey Chemezov te beschermen, de directeur van het moederbedrijf van de Russische wapenindustrie. De antwoorden op deze kamervragen zullen wellicht teleurstellend weinig informatief zijn. 

Woonwijk in Damascus
Gelukkig hebben de Kamerleden Leijten (SP) en Omtzigt (CDA) een motie ter stemming ingebracht: los van deze Chemezov, zou Nederland met geen enkel persoon op de sanctielijst schimmige fiscale dealtjes mogen sluiten, ook niet met deze Chemezov, die dus niet met naam en toenaam genoemd hoeft te worden. Deze motie komt later vandaag in stemming. Als hij wordt aangenomen, moet de fiscus een eventuele deal annuleren, al dan niet in het openbaar. 

Meer informatie over dit soort vage fiscale constructies leest u op de pagina Kamerplant-Tours, waar u ook tickets voor onze safari door Amsterdam kunt boeken. 

En u mag tot slot kijken hoe Putin en zijn rakettenboer Chemezov van Syrië een oefenterrein voor nieuwe wapensystemen maken. Immers, een wapen dat getest is in een echt conflict kan voor meer geld verkocht worden. Of de inwoners van deze voorstad van Damascus er ook zo blij mee zijn valt te bezien.