Dankzij Qatar financieren deze Europese bedrijven ISIS (1/2)

Terreur financieren, hoe doe je dat eigenlijk? Overnacht gewoon in het Amstel Hotel en u krijgt een aanslag op een Sjiitische basisschool cadeau. Open een rekening bij Deutsche Bank en er rijdt een vrachtwagen vol explosieven de zaterdagmarkt van Bagdad op. Of koop een Volkswagen en een ding weet u zeker: er is geen brug in Londen meer veilig. 

Come again? Het is hommeles in het Midden-Oosten. Qatar heeft ruzie met de buurlanden, waaronder Saudi-Arabië. De reden: het piepkleine maar stinkend rijke staatje financiert de terroristen van ISIS. Het is best knap als je het in dat opzicht zo bont maakt dat zelfs Saudi-Arabië genoeg van je heeft. 

Geld verkwanselen
Qatar is een koninkrijk dat met ijzeren vuist wordt geregeerd door de familie Al-Thani. Het landje zit toevallig op de grootste gasreserves ter wereld en verkoopt in mindere mate olie. Anders dan Nederland, dat de inkomsten uit natuurlijke hulpbronnen verkwanselde aan uitkeringen, stopte de regering van Qatar alles in een spaarpot. 

Dat fonds, de Qatari Investment Authority (QIA), is inmiddels zo'n $ 350 miljard groot. Met dat geld koopt Qatar bezittingen in het westen, en dan met name Duitsland. De banden met regering van Merkel zijn goed, ook al financiert Qatar dus terreur waar Duitsland zelf door getroffen wordt.  

Een van de bedrijven waar Qatar een dikke vinger in de pap heeft, is Volkswagen. QIA heeft 14,6 procent van het enorme concern in handen, volgens deze 'Struktur' uit het jaarverslag van de AG. Vervelend, want van al het dividend dat een Europese bedrijf uitkeert, gaat een substantieel gedeelte naar een land dat ISIS steunt. Bij Volkswagen ging het in 2015 en 2016 samen om € 420 miljoen. Daarmee financieren de klanten van deze bedrijven terreur, anders kunnen het we toch niet stellen. Morgen krijgt u een zo compleet mogelijk overzicht van Westerse en ook Nederlandse bedrijven waar u terecht kunt als u de jihad een warm hart toedraagt.