Nee, subsidiezeurpieten, Nederland is geen racistisch hellhole (getuigenverslag)

Als u de krant openslaat, dan zou u kunnen denken dat Nederland een verschrikkelijk naar, gemeen en racistisch land is. Altijd maar de minderheden van alles de schuld geven. Banen weigeren aan mensen omdat ze anders koken. Een raar patriarchaal complot in stand houden om zwarte vrouwen blijvend te onderdrukken, die mogen nooit meer dan 'entertainment' zijn. Universiteiten zitten trouwens ook dat complot, die houden kennis wetenschappelijk blank (kan iets dat abstract is een kleur hebben?). En als minderheden onverhoopt toch succesvol zijn, dán moeten ze zich constant verdedigen tegen allemaal verdachtmakingen, zoals de arme racismeslachtoffers bij DENK. 

Heeft u er wel eens bij stilgestaan dat de grootste schreeuwers ook de mensen zijn wiens carrière tegen een harde, bakstenen muur aan het einde van een slecht verlicht doodlopend steegje is geknald? Dat mensen die met hun religie worstelen (ook bijvoorbeeld Nederlandse bekeerlingen) per definitie niet op hun ras worden aangesproken zodat dat geen racisme is? Dat er natuurlijk geen institutioneel racisme kan zijn als bijvoorbeeld de politie in Nederland geen autochtone korpschefs meer benoemt? Dat een Selcuk Öztürk klaagt over verdachtmakingen, maar dat die geheel terecht zijn gegeven zijn illegale vastgoedconstructie

Subsidieslurpers
Wat zou er nu gebeuren, als we deze subsidieslurpers van allerlei kleur en pluimage negeren, daar komt toch niks zinnigs uit. Wie immers argumenten wil stapelen op een theoretisch gezien zwak fundament ('Nederland is institutioneel koloniaal patriarchaal' etc) ziet zijn gebouw steeds instorten, daarom zijn deze mensen ook zo gefrustreerd. Klootzakken heb je overal, maar Nederland is niet stelselmatig racistischer dan andere landen. Het is dan immers onmogelijk dat Nederland meer nationaliteiten herbergt dan welk land dan ook. Elke poging Nederland wel af te serveren op basis van valse statistieken en historische feiten leidt tot niets en dan begint de boosheid weer van voren af aan. Zo komen we dus nergens. 

Stel dat we het aan een - relatieve - nieuwkomer vragen, uit, zeg Nigeria. Een jongeman die duidelijk optimistisch in het leven staat, wel gewoon normaal Tinder afstruint en niet thuis gaat zitten mokken, een open geest heeft en graag buiten zijn eigen bubbel treedt. Wat gebeurt er dan? Dus iemand die zijn eigen leven bepaalt en begrijpt dat een leven van slurpen uit de subsidiekraan per definitie neerkomt op gestructureerde zieligheid, want anders is men het subsidiëren niet waard? 

Lees en huiver: het relaas van iemand die niet meteen in de zielige slachtofferrol kruipt als een bange egel maar dan zonder stekels. En Chucka, wat naar van je racistische ervaringen maar daar kom je overheen. Succes met alles en pak de volgende keer een 925-vrijmibo mee.

Slachtofferschap is geen externe onvermijdelijkheid maar een interne keuze van een gemoedstoestand. Er komt een dag dat we nieuwkomers niet meer wegzetten als arme drommels die we moeten knuffelen en beschermen. Mensen die zonder hinderwetvergunning, diversiteitsambtenaar bij het waterschap of door een vakbond afgedwongen ouwe-löllendagen zijn opgegroeid maar dit land op een deur kwamen binnendrijven, zijn harder, of beter gezegd inventiever dan dat. Gaat u er maar eens mee praten. Als de dag komt dat we dat begrijpen, dan is het gedaan met alle integratieproblemen.

Subsidiezeurpieten vrezen deze dag, want dan zal het zich immers wreken dat ze geen vak hebben geleerd. Probeer dan maar eens bij Pauw of DWDD uit te leggen wat je bijdrage aan dit land is.